Total Kalça Protezi
Yazar M.Uğur Mermerkaya • 8 Ağustos 2023 • Yorumlar:
Total kalça protezi, hasar gören dokuların yerine protez dokuların yerleştirilmesi ve kişinin yeniden günlük yaşantısına kazandırılması için yapılan bir işlemdir. Günümüzde yaşanan teknolojik atılımlar sayesinde; organik dokuların görevlerini üstlenebilecek, metal ve seramik gibi maddelerden yapılmış dayanıklı protezler üretilmektedir. Bu protezler, kalçadaki hasarlı dokularla değiştirilerek, hastanın ağrı ve hareket problemleri ortadan kaldırılır. Total kalça protezi genelde 60 yaş ve üzeri bireylerde kullanılsa da bazı durumlarda daha genç hastalar için de tercih edilebilmektedir.
Total Kalça Protez Nedir?
Total kalça protezi, hastanın kalçasında yer alan hasarlı dokuların, metal veya seramikten yapılmış dokularla değiştirilmesi işlemidir. Bu protezler, organik dokuların görevlerini yerine getirerek hareket etme, ayakta durma, oturma gibi fonksiyonların sağlıklı gerçekleşmesine olanak sağlarlar. Ayrıca fizik tedavi yöntemleri veya ilaç tedavisi ile tedavi edilememiş; ağrılar ve topallama gibi hareket sıkıntıları ortadan kaldırılabilir. Total kalça protezi sayesinde hastalar; yeniden günlük yaşamlarına dönebilir, kalça problemleri sebebiyle gerçekleştiremedikleri aktiviteleri yeniden yapabilir hale gelebilirler.
Total Kalça Protezi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Total kalça protezi başta; ilaç tedavisi veya fizik tedavi ile geçmeyen ağrılar, gelişimsel kalça çıkıkları, kireçlenme sebebiyle oluşan kıkırdak ve eklem hasarı gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Özellikle yaşı ilerlemiş olan hastalarda, kalça problemleri çok ciddi olumsuzluklara sebep olabilmektedir. Bu hastaların kalçaları çok kolay hasar görebilir, kalçalarının iyileşmesi ise genç hastalara kıyasla çok daha uzun sürebilir. Hatta bazı durumlarda kalçada meydana gelen rahatsızlıklar hiç iyileşmeyebilir. Kalça protezi bu gibi durumlarda kullanılır, hastanın günlük yaşamına dönebilmesi ve ağrılarından kurtulması tedavinin başlıca amaçlarındandır.
Total Kalça Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Total kalça protezi, günümüzde iki farklı şekilde uygulanan bir işlemdir. Bunlardan ilkinde, hastanın kalçasına yerleştirilen protez dokular, kemik çimentosu adı verilen bir madde ile desteklenir. Bu özel dolgu maddesi, ileri yaşla birlikte hassaslaşan kemikleri destekler, protezlerin daha iyi çalışmasına olanak sağlar.
Total kalça protezinin diğer uygulanma şeklinde ise kemik çimentosu olarak bahsettiğimiz dolgu maddesi kullanılmaz. Bunun yerine üzeri gözenekli protez dokular tercih edilir. Bu yöntem, genelde kemikleri daha az hassas olan, orta yaşlı hastalarda kullanılmaktadır.
Total Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Total kalça protezi, genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir operasyon ile hastanın kalçasına yerleştirilir. Hasta anestezi altında olduğu için yapılan işlemlerin hiçbirini hissetmez. Ameliyatın tüm süreçleri, doktor tarafından hastaya özel olarak planlanır. Ameliyat öncesinde gerekli olan tüm tetkikler özenle sağlanır ve hasta operasyon hakkında bilgilendirilir. Total kalça protezi işlemi, hastanın anestezi altına alınması ile başlar. Daha sonra ise kalça bölgesine yapılan kesiler yardımıyla protez dokular, hasarlı dokuların yerlerine yerleştirilir. Büyük bir dikkatle gerçekleşen bu işlem sırasında, gerektiği durumlarda kemik çimentosu olarak bahsettiğimiz dolgu maddesi de kullanılabilir. Total kalça protezi ameliyatı, operasyon sırasında gerçekleşen işlemlerin kapsamına göre 1 ila 2 saat arasında sürmektedir. İşlem bittikten sonra hasta, doktorun belirleyeceği süre boyunca hastanede gözetim altında tutulur. Bu süre boyunca hastanın düzenli olarak antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi yapılır. Total kalça protezi sonrasında hastalar, aynı gün içinde yürütülmeye başlanırlar.
Total Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Rehabilitasyon
Total kalça protezi ameliyatı sonrasında hastalar; kalçalarına alışabilmeleri ve sağlıklı bir şekilde iyileşebilmeleri için fizyoterapiye başlayabilirler. Bu rehabilitasyon süresi boyunca, çeşitli egzersizler ve özel pozisyonlarla protez dokuların, vücut ile uyumlu bir şekilde çalışması sağlanır. Total kalça protezi ameliyatı sonrası fizyoterapi konusunda hastalar, ameliyat öncesinde ve sonrasında doktorları tarafından bilgilendirilirler.
Total Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Total kalça protezi ameliyatı sonrasında hastalar bir süre;
Otururken bacak bacak üstüne atmamalı, öne eğilmemeli, çömelmemelidirler,
Alaturka tuvalet kullanmamalıdırlar,
Ani bir şekilde oturmamalı veya oturdukları yerden kalkmamalıdırlar,
Kalçalarını, herhangi bir darbeye karşı korumalıdırlar,
Merdiven inip çıkma gibi aktiviteler sırasında her zaman olduğundan daha dikkatli olmalıdırlar,
Dizlerini kalça hizasından yukarı kaldırmamalı, kalçalarını incitebilecek herhangi bir pozisyondan kaçınmalıdırlar,
Ameliyat bölgesinin temizliğine ve kişisel hijyene özen göstermelidirler.
Doktorunuz, ameliyat sonrasında bu konular hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir. Doktorunuzun tavsiyelerine uymak iyileşme sürecinizi hem hızlandıracak hem de daha güvenli ve sağlıklı bir hale getirecektir.