Buluşma

Yazar Gökçe İpeklioğlu • 1 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Bu hafta sizlere Transaksiyonel Analizde önemli bir terim olarak karşımıza çıkan “Bulaşma” dan bahsetmek istiyorum. İyi okumalar.. 

TA’ da “Bulaşma” terimi bireyler arasındaki iletişimde veya bireyin ego durumları arasında ortaya çıkan bazı durumları ifade eder. 

Bireyler arasındaki etkileşimde bulaşma, kişinin içinde bulunduğu ego durumundan diğer kişinin ego durumuna geçmesi olarak ifade edilir. Başka bir deyişle Bulaşma, bir kişinin tutumlarının, davranışlarının veya duygularının diğer kişi tarafından yansıtılarak benimsendiği ve devam ettiği bir süreçtir. Bu durumda, iletişimdeki denge ve dinamiğin sağlanması adına bireyler birbirlerinin ego durumlarını taklit ederler. 

Bulaşmanın iletişimde empati ve duygusal bağ kurma gibi olumlu etkileri olabilirken, olumsuz durumlara da yol açabilir. Örneğin, bir kişi sürekli olarak endişe veya öfke duyguları içerisindeyken, karşısındaki kişi de bu negatif duygusal durumdan etkilenebilir ve iletişim olumsuz duygular etrafında şekillenebilir. Kültürümüzde “Üzüm üzüme baka baka kararır, isli kazanın yanında durma sana da is bulaşır” gibi atasözleriyle bu durum çok güzel ifade edilmiştir. 

Bulaşma bireyler arasındaki etkileşimde ortaya çıkabildiği gibi kişinin kendi ego durumları arasında da ortaya çıkabilir. Daha ayrıntılı bir ifadeyle bireyin Yetişkin Ego durumuna diğer ego durumlarının bilinçsizce müdahale etmesi “Bulaşma” durumunu ortaya çıkarır. Bu durumu bir örnekle açıklayalım: 

Bir kitabı okurken yada ders çalışırken Yetişkin Ego Durumundayızdır. Şimdi ders çalıştığımızı hayal edelim, odaklanmaya çalışırken karnımızın acıktığını hissettik ve gözümüzün önünde hamburger görüntüleri canlanmaya başladı. Bu durumda önümüzdeki derse ne kadar odaklanabiliriz? Çocuk tarafımız Yetişkine müdahale eder ve biz kendimizi hamburger siparişi vermek için telefona uzanırken bulabiliriz. Başka bir örnekte tekrar ders çalışıyoruz, bu sırada aklımıza bu dersin anlamsız ve ve vakit kaybı olduğu düşünceleri geldi. Bu durumda da Ebeveyn tarafımızın Yetişkin tarafımıza müdahale ettiğini söyleyebiliriz. Bu durum gün içindeki verimliliğimizi, duygusal stabilitemizi ve genel yaşam doyumumuzu etkiler. Hem başkalarının Ego Durumundan etkilenmemek için hem de kendi Ego Durumlarınızın Yetişkin’ e bulaşmaması için Ego Durumlarını tanıyabilir, günlük hayatınızda farkındalığınızı arttırarak içinde bulunduğunuz durumu kontrol edebilirsiniz. Ego Durumlarını ayrıntılı olarak tanımak için diğer makalelerimize göz atabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)