Transit Bipartisyon (Şeker Ameliyatı) Nedir?
Yazar Mehmet Ali Yağcı • Genel Cerrah • 10 Ekim 2019 • Yorumlar:
Transit bipartisyon, halk arasında şeker ameliyatı olarakta bilinen ve tip 2 diyabet ve obezitenin cerrahi tedavisinde uygulanan en etkili uygulamalardan biridir. Transit Bipartisyon ile amaçlanan Laparoskopi (kapalı ameliyat) tekniği kullanılarak ince bağırsağın sonunda yer alan bölgenin yerinin değiştirilmesidir. Bu yöntemle bağırsakların boyutunda bir değişiklik olmaz. Sindirilmemiş gıdaların geçişini çoğaltmak amacı ile ince bağırsağın son kısmın (ileum) midenin çıkış kısmına taşınır. Metabolik cerrahide hedeflenen, hormonal değişikler ve bu değişikliklerin sağlayacağı avantajlardır. Obezite ile birlikte seyreden olgularda önce tüp mide ameliyatı yapılır. Bu sayede, öncelikle açlıktan sorumlu olan Gherlin hormonunda bulunduğu midenin büyük kısmı alınır. Mideni yaklaşık %80’nin alınması ile mide boşalımı hızlanır ve yiyecekler çok az sindirilerek, yeni açılan yolla kısa sürede ince bağırsağa ulaşır.
Alınan gıdaların üçte ikisi Transit Bipartisyon ile oluşturulan yeni yoldan geçer. Tüp mide ameliyatı ile küçülen ve hızlanan mide, tamamı sindirilmemiş gıdayı, şeker ameliyatı ile açılan yeni yolla ince bağırsağa ulaştırır. Bu sayede GLP-1 hormonu salınımı sağlanır. GLP-1 hormonu insülin salınımını ve etkinliğini artırır. Bu sayede Tip 2 diyabet %90-95 oranında iyileşme sağlar. Midenin küçülmesi ile kalori alınımı sınırlanır, doyum hissine çabuk ulaşılır. Bu sayede hastaların tamamına yakını ilk yıl içinde fazla kilolarının %80’nine kadar olanını verir. Şeker ameliyatı ile salınımı ve etkisi artan insülin obezitenin ve şeker hastalığının ana sebeplerinden olan insülin direncini kırar.
NASIL YAPILMAKTA?, AĞRIM OLUR MU?, KAÇ GÜN YATARIM?
Bu ameliyat şişmanlık ameliyatları gibi laparoskopik yani kapalı olarak yapılabilmektedir. Genel anestezi altında yapılmaktadır, yaklaşık 3-5 saat süren bir işlemdir. Karna açılan deliklerden girilen aletlerle yapılabilmektedir. Ameliyat sonrasında her şey yolunda giderse birinci gün su içmeye başlamaktalar 2. veya 3. Gün sulu gıdalara geçilmektedir. Ekstra bir sorun olmazsa ortalama 3-5 gün arasında taburcu edilmektedir. Yaklaşık 10 gün evde istirahatten sonra iş hayatına dönebilmektedirler. Bu ameliyat tabi ki ciddi bir ameliyattır ve beraberinde bazı riskler taşımaktadır fakat şeker hastasına kazandırdıkları çok daha fazladır. Kar ve zarar ilişkisine bakılınca bu ameliyat şeker hastaları için mucizevi bir olaydır. Bu ameliyatla şeker hastaları hem şeker hastalığından, hem varsa fazla kilolarından hem de şeker hastalığının sebep olduğu diğer hastalıklardan büyük bir olasılıkla kurtulabilmektedir.