Transit Bipartisyon
Yazar Necdet Derici • Genel Cerrah • 16 Ekim 2018 • Yorumlar:
Obezite besinlerle alınan enerjinin harcanandan fazla olması ve bu fazla enejinin vucutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen hem fiziksel hem mental bir takım rahatsızlıklar kompleksi olarak tanımlayabiliriz.
2- OBEZİTE NEDEN OLMAKTADIR?
Obezitede genetik, metabolik,kültürel,sosyo ekonomik ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. Beslenme ve yaşam tarzının kötü olduğu imkanlarda genetik yakınlıklarda olunca kolaylıkla obezite gelişebilmekte.
3- OBEZİTENİN GETİRDİĞİ HASTALIKLAR NELERDİR?
Migren,deprenyon,uyku apnesi, yüksek kolesterol, hiper tansiyon, iskemik kalp hastalıkları, astım, reflü, inmeler(felç), diyabet, mesane zayıflığı, kısırlık, eklem hastalıkları, damar hastalıkları.
4-TİP 2 DİYABET HASTALIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİYORMU?
Öncelikle medikal tedavi denenir. Yüksek doz insüline rağmen 200'lerin altına indirilemeyen diyabetlerde cerrahi gerekmektedir.
Tip 2 diyabet hastalığı obezite için yapılan ameliyatlarla ( Sleeve Gastrektomi,Gastrik Bypass ) yüksek oranda iyileşme sağlanmakla birlikte ilk olarak Brezilya'lı Cerrah Sergio Santoro tarafından yapılan bir metabolik cerrahi tekniği olan Transit Bipartisyon ameliyatı ile sonuç alınmaktadır.
5-BİPARTİSYON AMELİYATI NEDİR ?
Önce mide tüp mideye çevrilir. Sonra ince barsağın kalın barsakla birleştiği noktadan itibaren 100 cm den işaretleme yapılır. Bu noktadan itibaren 150 cm daha sayılarak 250 cm den ince barsak kesilir. Kesilen alt uç mide çıkışına bağlantı yapılır. Üst uç ise daha önceden işaretlenmiş olan 100 cm e bağlanır. Böylece yediğimiz gıdaların 3'de 2'si yeni bağlantı yolundan ,ince barsağın son kısmına hızlı bir şekilde ulaşmış olur. 3'de 1'i de on iki parmak barsağından doğal yoldan geçer.
6-BİPARTİSYON AMELİYATININ ETKİNLİĞİ NASIL OLMAKTADIR?
Bu cerrahi teknik ile hastaya hem iştah azaltıcı tüp mide ameliyatı, (kısıtlayıcı-restriktif) hem de gıdaların 2/3'ünün barsakların son 250 cm lik bölümüne hızlıca ulaşmalarını sağlayan Gastrik Bypass tekniği kombine edilmiş olur. Gıdaların ince barsağın son kısmına ( terminal ileuma ) hızlı ulaşması ileumda bulunan L hücrelerini hızlıca aktive eder ve GLP-1 ve Peptid Y adı verilen hormonlar aktive olur, insülin salgısını arttırır. Böylece şeker hastalığında metabolik düzelme sağlar.