Travma ve Emdr

Yazar Leyla Teke • 28 Kasım 2024 • Yorumlar:

Literatüre göre günlük rutini bozan, beklenmedik şekilde gelişen, ani; kişide dehşet, kaygı, korku duyguları oluşturan olaylar travma olarak tanımlanır.

Savaşlar, patlamalar, afetler, saldırı, işkence, tecavüz, kazalar, aile içi şiddet travmatik yaşantılara örnek olarak verilebilir. Travma deyince aklımıza her ne kadar bu tarz büyük olaylar gelse de basit gibi görünen olaylar da kişinin üzerinde travmatik etki yaratabilir. Çünkü travma olaydan çok olayın nasıl yorumlandığı ile ilgilidir. Kişi bir riskle karşı karşıya kalmış veya buna şahit olmuş, bu esnada korku, çaresizlik, dehşet duyguları hissetmişse travmatik yaşantısı olabilir.

-Yaşama karşı risk (kaza, afet) ,

-Vücudun bütünlüğüne karşı risk (gasp, saldırı),

-Sevdiklerimize karşı risk (sevdiğimiz birinin kaza haberini almak),

-İnanç sistemine karşı risk söz konusuysa (hakaret vb.) travmadan söz edilebilir. 

Travmanın Doğası

Travma aslında doğal yaşamda, diğer canlılarda da gözlemlediğimiz bir olay. Travma her canlıda ilkel beyinde gerçekleşir, verdiğimiz tepkiler de öyle. Travmatik bir olaya karşı doğada 3 tip tepkiyle karşılaşırız: Savaşma, kaçma ve donma tepkileri. 

Travmatik bir olayda canlılarda bir enerji açığa çıkar. Bu enerji sayesinde normalde koşmadığından daha hızlı koşar, normalde atamayacağından daha güçlü bir yumruk atabiliriz. Savaş ve kaç tepkilerinde bu enerji dışarı atılır fakat donma tepkisinde bu enerji yine oluşur ama dışarı atılamaz. Dışarı atılamayan bu enerji travma sonrası stres bozukluğuna sebep olabilir. Bazı anlarda dona kaldığımızı, bir söz söyleyebilecekken kendimizi ifade edemediğimizi fark ederiz, burada donma tepkisinden bahsedebiliriz. Donma tepkisinde oluşan fakat atılamayan enerji yıllar sonra da olsa kendini gösterebilir.

Travmanın Sebep Olduğu Rahatsızlıklar

-Depresyon 

-Travma Sonrası Stres Bozukluğu

-Panik Atak

-Fobiler

-Obsesif Kompülsif Bozukluk(takıntılar)

-Psikosomatik Rahatsızlıklar( ağrılar, fibromiyalji)

-Kaygı Bozukluğu

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Leyla Teke Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)