Trigger Point Terapi

Yazar İbrahim Mayda • 21 Mayıs 2024 • Yorumlar:

Trigger Point Performans Terapi (Tetik Nokta Terapisi) öncelikle kaslardaki tetik noktaların ağrılarını ve bu noktalardan diğer kaslara yayılan ağrıları kaldırmayı; daha sonra ise, postür hatalarını düzelterek egzersizle o bölgeyi güçlendirmeyi amaçlayan bir terapi şeklidir. Self Myofascial gevsetme tekniklerinin yeni bir hali olan Trigger Point Therapy; performansı geliştiren, sakatlık riskini düşüren, ağrıların azalmasını sağlayan, fonksiyonları ve akışkanlığı geliştiren, doku elastikiyetini sistematik olarak geri kazandıran bir miyofaisal sıkıştırma tekniğidir. Myofascial sıkıştırma teknikleri sedanter insanlardan atletic sporculara kadar geniş bir ağda kullanılabilir.

Tetik nokta terapi uygulaması sırasında oluşan ağrının yararlı etkileri de vardır. Ağrının oluşturduğu elektriksel aktivite tedavi edici olup tetik noktaların sürekliliğini sağlayan nörolojik geri beslemeyi de bozar. Terapi sırasında oluşan ağrının bir diğer olumlu etkisi ise, ağrı kesici hormonlar olarak bilinen endorfinlerin bölgeye akımına neden olmasıdır. Eğer tetik noktalar tedavi edilmesine rağmen ağrılar çok kısa sürede geri geliyorsa; kaslarda tetik noktaların gelişmesine ve yinelenmesine yatkınlık oluşturan bir sağlık sorunu akla gelmelidir.

B-C vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir veya potasyum eksiklikleri bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Kullanılan bazı ilaçlar, tiroid yetersizliği ve hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) gibi faktörler tetik noktaları etkinleştirebilir. Fonksiyon bozukluğu bulunan hasta iç organlar, kaslardaki tetik noktalardan kurtulmayı güçleştirebilir. Özenle yapılmış bir fizik muayene, tetik noktalara yönelik etkin bir değerlendirme ve medikal tedaviyle birleştirilmiş bir tetik nokta terapi uygulaması, yıllardır süregelen ağrılardan kısa sürede kurtulmayı sağlayabilir.

Trigger Point Terapi; özellikle sırt, boyun ve kollardaki bütün kaslara tek tek uygulanarak bu kaslar üzerindeki sürekli, istemdışı, ağrılı, aşırı gerginlikleri kendine özgü tekniği ile yok edebilir. Kasların, “tetik nokta” olarak tabir edilen; ağrılı ve aşırı hassas noktalarına Trigger Point Performans Terapi ürünleri ile kontrollü baskı uygulanarak yapılır. Trigger Point Performans Terapi, tüm dünyada yumuşak doku ağrılarının giderilmesi amacıyla: fizik tedavi ve manuel terapi merkezlerinde, şiropraktik terapilerde, osteopati ve sportif sakatlanmalar için uygulanan terapilerde kullanılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İbrahim Mayda Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)