Tüp Bebek Kaç Kez Denenir?

Bir yıl boyunca düzenli ve korunma olmadan ilişki olmasına rağmen doğal yollardan gebelik elde edemeyen çiftlerde yapılan muayeneler ve tetkikler sonucunda tüp bebek tedavisi gerekli olabilir. Üreme çağındaki çiftlerin %10-15 ‘ininde kısırlık problemi vardır ve yaklaşık her 6 kadından biri kısırlık nedeni ile profesyonel yardım alır.

Rahim kanalları tıkalıysa, sperm sayı ve kalitesi ileri derecede bozuksa, diğer tedavi yöntemleri ile gebelik elde edilememişse, sebebi açıklanamayan kısırlık varsa, endometriyozis hastalığı, geçirilmiş karın ameliyatları veya jinekolojik enfeksiyonlar nedeni ile karın içinde yapışıklıklar varsa veya kalıtsal bir hastalık nedeni ile embriyo aşamasında tanı konulması gerekiyorsa tüp bebek tedavisi gerekli olabilir, bu konuda hekiminizden danışmanlık almanız faydalıdır.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Denenebilir?

Tüp bebek tedavisinde mutlu sona ulaşabilmek için umutsuzluğa kapılmadan tedaviye inanmak gerekir. Gebelik elde edilemese de hemen pes edilmemelidir. Tüp bebek tedavisi tek sefer uygulanabilen bir tedavi değildir. İlk uygulamada başarısız sonuç elde edilen bir tüp bebek tedavisinde yeni denemeler sonrası hamilelikler sıktır.

Tedavinin kaç kez deneneceği ile ilgili belirlenen bir sayı bulunmamaktadır. Eşlerin istekleri doğrultusunda, hekimin önerisiyle eşlerin sağlık durumu uygunsa yeni denemeler yapılabilir.

Doğal yolları denemelerine karşın hamilelik elde edememiş, diğer üreme tekniklerinden başarı sağlayamamış çiftler tüp bebek tedavisinden hemen mucize beklenmemelidirler. Gerekiyorsa başarısız olan ilk deneme ardından, bunun sebepleri saptanmalıdır.

Çiftlerin tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olacaklarına dair yoğun beklentilerinin bulunması halinde denemelerin sayısını artırılabilir, eşlerin kendilerini yıpratmadan yeni denemeler yapmaları sakıncalı değildir. Her yeni tedavinin arasında belirli bir süre bırakılarak, eşlerin uygun olduğunda tüp bebek tedavisi tekrarlanabilir. Denemeler ardından yaşanan başarısızlıkların eşleri olumsuz yönde etkilemesi halinde uygulamaya ara vermek hatta son vermek gerekli olabilir.

Tüp bebek tedavisinde yaşanan başarısız denemelerden sonra tekrarlanacak tedavilerde şans giderek azalabilir. Burada doğru olan yeni denemelere kalkışmadan önce başarısız denemenin sebeplerinin araştırılması olmalıdır. Sebepler tespit edilip düzeltildikten sonra tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır. Araştırmadan sürekli yeni denemelere girişmek eşlerin yıpranmasına sebep olacaktır. Başarısızlığın sebebi belirlenmedikçe yeni bir deneme yapılmaması doğru olacaktır.

  • Kadınlarda rahim içi yapışıklıklar, rahim içinde miyom veya polip gibi embriyonun tutunmasını engelleyebilen anormallikler histeroskopi yöntemi ile düzeltilmelidir.
  • Embriyoların tutunmasını engelleyen bir diğer neden de kadının tüplerinde tıkanmaya bağlı olarak sıvı birikmesidir. Hidrosalpenks adı verilen bu duruma ultrasonografi veya rahim filmi ile tanı konur ve laparoskopi yöntemi ile tüplerin rahime yakın kısmı kapatılarak veya tüpler cerrahi olarak çıkartılarak bu sıvının rahim boşluğuna akıp embryoların tutunmasına engel olmasının önüne geçilir.
  • Tiroid bezi hastalıkları, beyinde hipofizden salgılanan süt hormonu (prolaktin) artışı gibi hormonal bozukluklar da embriyo gelişimini ve rahimde tutunmayı engeller. Bunları araştırılıp ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir.
  • Polikistik over hastalığı ve yol açabildiği insülin hormonu artışı gebe kalmayı zorlaştırdığı gibi düşüklere de yol açabilmektedir. Bu amaçla insülin direncini azaltan şeker hastalığı ilaçları verilerek gebelik şansı arttırılabilir.
  • Bağışıklık ve pıhtılaşma sistemine ait doğuştan veya sonradan gelişebilen sorunların olup olmadığı ileri kan tetkikleri yapılarak araştırılmalı ve gerektiğinde uygun ilaçların kullanılması ile tedavileri sağlanmalıdır.
  • Erkeklerde detaylı sperm analizi yapılmalıdır. Sperm sayısında belirgin bir düşüklük, spermlerde hareket azlığı veya şekil bozukluğu varsa genetik testler (Kromozom analizi, Y kromozomu mikrodelesyon testi, sperm FISH testi gibi) yapılmalıdır. Bu testlerde problem saptanırsa yeni bir tüp bebek tedavisinde sperm hücresi seçimi, Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) (Embryolara tranfer öncesi genetik inceleme ve tanı) tekniklerinden yararlanmak gerekir.
  • Tüp bebek tedavisinde başarının arttırılması için çok sayıda yöntem geliştirilmiştir. Preimplantasyon genetik tanı haricindeki diğer başarı oranını yükselten yöntemler;
    - Histeroskopi ve histeroskopik endometrial hasarlama
    - Tüp Bebek Öncesi Tüplerin Çıkartılması
    - Mikro TESE
    - Embriyoscope
    - Asisted Hatching (AHA)
    - Endometrial ko-kültür (Rahim içi doku kültürü)
    - Blastokist transferi
    - Embryo dondurma
    - Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT)
    - Gebelik aşısı
    - Doğal siklüs ve mini IVF

Sonuç olarak tüp bebek tedavilerinde çoğu kez ilk ayda gebelik elde edilmekle birlikte bazen tekrarlayan denemeler gerekebilir. Önemli olan başarıya engel olabilecek tüm problemlerin tedaviye başlamadan tespit edilerek maddi ve manevi en az yorgunlukla bebeğinizi kucağınıza almanızdır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)