Tüp Bebek Tedavisi
Yazar Nilgün Turhan • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 6 Ocak 2021 • Yorumlar:
Tüp bebek yönteminde kadın vücudunda üretilen yumurta hücreleri vücut dışına alınarak erkeğin spermi ile laboratuvar ortamında döllendirilmekte ve elde edilen embriyo kadın rahmi içine yerleştirilmektedir.
Endometriozis nedeniyle karın içinde yaygın yapışıklıkları olan ve tedavi ile gebelik elde edilemeyen kadınlarda, sperm sayı ve kalitesinin ileri derecede bozuk olduğu durumlarda, bazı hormonal bozukluklarda, diğer tedavi yöntemleri ile gebelik elde edilememesi durumlarında, immünolojik faktörler veya açıklanmayan kısırlık nedenlerinin tedavisinde ve kalıtsal bazı hastalıkların embriyo aşamasında teşhis edilerek sağlıklı bir bebek elde edilmesi amacıyla (preimplantasyon genetik tanı yöntemleri ile beraber) da kullanılmaktadır. Tüp bebek tedavisinin temel basamakları yumurtalıkların iğnelerle uyarılması, yumurta toplama, laboratuvarda yumurta ile spermin döllenmesi, embriyo kültürü ve embriyo transferidir.
Tüp Bebek tedavilerinde gebelik oranları hasta yaşı, kısırlık nedeni, kısırlık süresi, yumurta sayısı gibi pek çok değişkene bağlıdır. Bunlardan en önemlisi kadın yaşıdır. Kadının yaşının ileri olması veya yumurtalıklarının verilen ilaçlara yetersiz cevap vermesi tedavinin etkinliğini kısıtlayan en önemli faktörlerdir. İlerleyen yaşla birlikte gebelik oranlarında da düşme görülür.
Tüp Bebek Tedavisinde Önce Neler Yapılır?
Tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerin tedavi öncesinde yaşam tarzlarında büyük değişimler yaşaması gerekmektedir.
Normal bir gebelik süreci için 15 milyon spermin olması gerekmektedir ancak baba adayının sperm sayısı 5 milyonun altında tespit edildiğinde tüp bebek tedavisi önerilmektedir. Tüp bebek tedavisi öncesinde anne ve baba adayının sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları gerekmektedir. Aynı zamanda doğa yürüyüşleri, meditasyon gibi aktiviteler ile stresi uzaklaştırmak gebelik oluşumu için önemli rol oynamaktadır.
Tüp bebek tedavisinin normal bir süreç olarak kabul edilmesi, kaygılanılmaması da psikolojik olarak çiftleri rahatlatmaktadır. Öyle ki tüp bebek yöntemi ile doğan bebeklerin normal yollarla doğan bebeklerden hiçbir farkı bulunmamaktadır.
Anne adayının beslenmesi, besin ve mineral takviyesi alması da hem gebelik oluşumu için hem de gebelik süreci için büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda anne adayının ideal kiloya ulaşması, genel sağlık durumunun iyi olması gerekmektedir. Bununla birlikte değerlendirilen jinekolojik incelemelerde herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda sorunun çözümüne dair tedavi süreci tüp bebek tedavisi sürecinden önce tamamlanmalıdır.
Tüp Bebek Hazırlık Aşamaları
Tüp bebek tedavisi ise en basit tabir ile; yumurta ile spermin laboratuvar ortamında döllendirilerek oluşturulan embriyonun rahim transfer edilme işlemi olarak tanımlanmaktadır.
Temelde dört aşamadan oluşan tüp bebek tedavisi öncesinde kısırlığa neden olan fizyolojik faktörlerin tedavisi gerçekleştirilmektedir. Daha sonraki süreçte; hormonal ilaçlar yardımı ile yumurtalıkların uyarılması, olgunlaştığı tespit edilen yumurtaların toplanması ile embriyolarda gelişme yaşandıktan sonra embriyo transferinin gerçekleştirilmesidir. Yumurtalıkların uyarılması işlemi genellikle kadının adet döneminin ikinci ya da üçüncü günü başlanmaktadır ve günlük iğne kullanımı ile sürdürülmektedir.
Yumurtalıkların uyarılma durumlarına bağlı olarak 10 – 12 gün süren bu işlemden sonra birtakım testler yapılmakta ve ikinci aşama olan yumurtaların toplanması işlemine geçilmektedir.
Yumurtaların toplanma işlemi ameliyathane ortamında anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bu işlemin gerçekleştirildiği gün erkekten de sperm hücreleri alınmaktadır. Hem sperm hücreleri hem de yumurtaların laboratuvar ortamına alınmasından sonra sonuncu aşamaya geçilmektedir. Döllenmesi sağlanan hücrelerin durumu değerlendirilerek embriyoların gelişimi takip edildikten sonra gelişen embriyoların rahim içerisine yerleştirme işlemi gerçekleştirilmektedir.
Gebelik oluşumu teşhis edildikten sonra anne ve baba adayı yepyeni bir sürece başlayacaktır. Bu dönemde hem anne hem de bebeğin sağlığını koruma amacı ile birtakım önlemler almak gerekmektedir. Aynı zamanda gebelik takibinin eksiksiz bir şekilde sürdürülmesi ve anne adayının stresten uzak yaşama biçimi benimsemesi risk faktörlerini önüne geçecek etmenler arasındadır.
Yazar
Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Nilgün Turhan
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.