Tüp Bebek Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yazar Nilgün Turhan • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 6 Ocak 2021 • Yorumlar:
Tüp bebek tedavisi, hasta ile doktorun ortak çalışmasını gerektiren bir yöntemdir. Ortalama bir ay kadar süren tedavide, hassasiyetle dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır.
Tüp bebek tedavisi boyunca sigara ya da alkol kullanımı doğru değildir. Gebelik öncesi süreçte, zararı olmayacağını düşünüp, sigara ya da alkol kullananlarda yöntemin başarı oranında düşüş yaşanabilmektedir. Tüp bebek tedavisi gören kişide, herhangi bir rahatsızlık / hastalık / ağrı olması durumunda, ilaç kullanmadan önce mutlaka tüp bebek doktorundan onay alınmalıdır. Tüp bebek tedavisi gören kişiler, süreç boyunca ağır egzersiz ya da aktivelerden kaçınmalıdır.
Tüp bebek tedavisi boyunca eşler cinsel birliktelik yaşamamalıdır. Ayrıca tedavi süresince kadın ve erkeğin beslenme programında bir değişiklik yapmalarına gerek yoktur. Özellikle doğurganlığa iyi gelen besinlerden tüketmek, sonucu olumlu ya da olumsuz şekilde etkilemez. Sağlıklı ve yeterli beslenmek dışında ek bir programa gerek duyulmaz.
Bunların yanı sıra erkek sperm vermeden üç gün öncesine kadar boşalmamalıdır. Doktorun verdiği ilaçlar, olması gerektiği gibi ‘kurallarına uygun’ şekilde alınmalıdır.
Transfer yapıldıktan sonra uzun seyahate çıkmak ya da yorucu aktivitelerde bulunmak sakıncalı olabilir. Rahat bir ortamda dinlemek gerekmektedir. Hatta hamam ya da sauna gibi aşırı sıcak yerlerin de olumsuz etkisi olabilmektedir.
Stres tüp bebek tedavisinde oldukça önemli bir faktördür. Kadının stresten kaçınması, rahat ve huzurlu bir atmosferde bulunması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinde güven ve iç huzur özellikle önemlidir; sonuca etkisi büyüktür. Stresin olduğu yerde doğallığın bozulması, hamilelik şansının azalmasının nedenidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Stresi Azaltmak
Tüp bebek tedavisi gören çiftin, uyum içinde olması gerekmektedir. Aralarındaki güven dolu ilişki strese kapılmalarını engelleyecektir.
Stresle baş etmeye çalışırken özellikle ‘yoga ve meditasyon’ çok faydalı olmaktadır. Kişileri rahatlatır ve stresten arındırır.
Hamile kalmakla ilgili sohbetler, kaygılar ve paylaşımlardan uzak durarak, bu süreci olabildiğince keyifli aktivitelerle geçirmek, strese iyi gelir.
Kafanıza takılan tüm endişeleri ve soruları doktorunuzla paylaşmak kaygılarınızdan uzaklaştırır.
Tedaviye başlamadan önce kişiler tüp bebek yöntemiyle ilgili tüm aşamalara hazırlıklı olmalı ve iyi araştırmalılar. Böylece kendilerini nasıl bir sürecin beklediğini bilerek, daha sabırlı davranabilirler.
Yazar
Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Nilgün Turhan
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.