Tüp Bebek Tedavisinde Uygulanan Testler
Yazar Seval Taşdemir • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 18 Eylül 2018 • Yorumlar:
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce hem anne hem de baba adaylarına bazı testler uygulanması gerekmektedir. Bu testler sayesinde sorunun kaynağı tespit edilebilir ve bu sayede tüp bebek tedavisinin başarılı bir şekilde tamamlanma şansı önemli ölçüde arttırılmış olmaktadır. Kısırlığa neden olan problemler araştırılırken kadın ve erkeğe uygulanan testler verimli olması için eş zamanlı olarak uygulanmalıdır. Baba adayına sperm testi yapılırken anne adayına hormon testleri ve HSG testi yapılmaktadır. Bu testler sonucunda em kısırlığa neden olan problem ortaya çıkarılır hem de tüp bebek tedavisinin gelişimi planlanabilmektedir.
Anne Adaylarına Uygulanan Testler
Anne adaylarına bazal hormon testlerinden olan FSH, TSH, LH, E2, PRL, T3, T4, TSH gibi bazal hormon testleri uygulanmaktadır. Ayrıca DHEAS ve Total testosteron hormon testleri de tüp bebek tedavisinin başarısını önemli ölçüde etkilemektedir. Tüp bebek tedavisi için kadınlarda tüplerin tıkalı olup olmaması değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Ancak tüplerin açık ya da kapalı olması, rahim içinin sağlıklı olması ve düzenli olması için önemlidir. Bunun için ilaçlı rahim filmi adı verilen histerosalpingografi ya da ofis histeroskopi uygulanmaktadır. Adet döneminin ikinci ya da üçüncü gününe denk gelen bazal dönemlerde yapılan ultrasonografi tetkiki rahim ve yumurtalıklar hakkında önemli bilgiler verir. Bu tetkikle anne adayında polikistik over sendromu ya da çikolata kisti olup olmadığı gözlemlenebilmektedir. Bu testlerin dışında anne adaylarından özel durumlarda HIV, Hbs Ag, Anti HCV, kan grubu, Rubella IgG, aPTT, PTT, INR, Protein S, Protein C ve hemogram testleri de istenebilmektedir. Bu testler ile bebeğe geçmesi potansiyel olan hastalıklar tespit edilmektedir.
Baba Adaylarına Uygulanan Testler
Tüp bebek öncesi tıpkı anne adaylarına olduğu gibi baba adaylarına da bazı testler yapılmaktadır. Erkek adaylar için tüp bebek tedavisi öncesi sperm analizi yapılması gerekmektedir. Bu testin dışında HIV, Hbs Ag, Anti-HCV, kan grubu, FSH, LH, E2, T-Testosteron ve PRL testleri de uygulanmaktadır. Testler sonucunda bebeğe geçebilecek olan kalıtımsal hastalıkların belirlenmesinin yanı sıra FSH hormonu seviyesi de belirlenmektedir. Yüksek çıkan FSH hormonu seviyesi düşük testis rezervi anlamına gelmektedir.