Tüp Bebek ve Beslenme

Tüp bebek tedavisi sırasında dengeli ve doğal bir beslenme , vücudun temel gereksinimlerini ve hormon üretimini desteklemek açısından , sağlıklı bir gebelik sürecine hazırlık açısından oldukça önemlidir.

SU : İnsan vücudunun %70 i su olduğundan temel içeceğimiz bize her konuda olduğu gibi tüp bebek tedavisi açısından da destek olmaktadır. Günde en az 2 litre su tüketimi ile hücrelerin canlılığı ve kimyasal reaksiyonların devamlılığı sağlıklı bir şekilde gerçekleşmektedir.

PROTEİN : Vücudun temel yapı taşlarından protein için kaliteli kaynaklar olan balık, yumurta, az yağlı et , baklagiller mutlaka beslenmede yer almalıdır. Proteinler her alanda olduğu gibi hormon üretiminde de önemli yere sahiptir.

KARBONHİDRAT : İşlenmemiş kompleks karbonhidratlar beslenmede mutlaka yer alması gereken gıdalardır. Yulaf, arpa , buğday gibi tahıllar, baklagiller, meyve ve kök sebzeler temel enerji kaynakları olarak tüketilmelidir.

VİTAMİN VE MİNERAL KAYNAKLARI : Özellikle çinko ve kalsiyum üreme sağlığında büyük önem taşıyan minerallerdir. Bunun yanı sıra E ve C vitaminleri , demir ve folik asiti yeteri kadar tüketmek de gereklidir. Ancak mevsiminde ve doğal ortamda yetişmiş meyve ve sebzeleri tercih etmek daha faydalı olacaktır.

Et, balık, yumurta, süt, kabak çekirdeği , ayçekirdeği, ceviz, fındık,badem, incir, dut, balkabağı, çilek, dereotu , marul vb yeşil yapraklı sebzeler, bamya, lahana, brokoli ,karnabahar bu vitamin ve minerallerden zengin başlıca gıdalardır.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEN BESİNLER

Tüp bebek tedavisi sırasında dikkat edilecek besinler aynı zamanda gebelik sırasında da uzak durulması tavsiye edilen besinler olup bu dönemde başlayan beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler uygulanmaya devam edilmelidir.

 İşlenmiş şeker, mısır ve glukoz şurubu içeren karbonhidratlar , doymuş yağlar , işlenmiş et ( şarküteri ) ürünleri, uzun ömürlü veya yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri , aşırı kahve , alkol , iyi pişmemiş etler , çiğ yumurta , civa içeren dip balıkları ve kalamar karides , midye gibi deniz ürünleri başlıca uzak durulması gereken besinlerdir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emine Özel Taşhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)