Tüp Bebekte Elektrik Dönemi

Yazar Emre Göksan Pabuçcu • 24 Ocak 2019 • Yorumlar:

Geçtiğimiz son 10 yıl içerisinde, özellikle erkek kısırlığında çığır açan birtakım teknolojik gelişmeler meydana geldi. Bu gelişmeler, her ne kadar kadınları hedef alsa da, erkekleri ilgilendiren yüz güldürücü gelişmeler de izlenmekte. Bu gelişmeler, özellikle menide hiç canlı sperm hücresi bulunmayan veya olgun olmayan sperm hücresi bulunan erkekleri ilgilendiriyor. Genel kısırlık nedenlerine bakıldığında % 30-35 kadarı özellikle erkek nedenli olarak karşımıza çıkmakta. Sperm sayısındaki azlık, hareket sorunları veya spermdeki yapısal sorunlar, erkek kısırlığının başını çekmekte. Bu grupta yaklaşık üçte birinde menide canlı sperme rastlanmıyor. Bu duruma Azoospermi diyoruz. Bu grup olgularda nedene yöneli olarak tedavi verilmesi oldukça önemli.

  • Azoospermi hiç de az değil…toplumda %1, kısırlık ile başvuran erkeklerde %15…Bu erkekler, mutlaka 2 kez sperm örneği vermeil ve tanı netleştirtilmeli...tek bir örnek yeterli değil. Eğer tanı netleştiridi ise nedene yönelik tetkikler yapılmalı.

  • Azoospermi Nedenleri;
    Azoospemi olgularının %30-40 kadarında sperm üretimi oluyor ancak kanallarda tıkanıklık var, yani sperm dışarı atılamıyor. Bu durumlarda, çeşitli teknikler ile sperm elde etmek kolay. Ancak kalan % 60-70 kadar olguda, spermlerin üretiminde bozukluk vardır ki, bu durumda mutlaka genetik ve hormonal inceleme yapılmalı ve uygun olgulara hormonal tedavi verilmeli.

  • üretim sorunu var ise; bu olgularda hormonal tedaviyi takiben TESE dediğimiz testislerden cerrahi yöntem ile sperm elde edilmesi işlemi uygulanıyor. Bu işlemden sperm elde etme olasılığımız yaklaşık %30-40. Kalan büyük bir kesimde malesef sperm elde edilemiyor. Bu da, çiftlerde ciddi bir hayal kırıklığı yaratıyor. Bazen de olgun sperm değil de öncül sperm hücreleri elde ediliyor. Bu hücrelere genel olarak yuvarlak sperm hücreleri adı veriliyor. Bu öncül-yuvarlak sperm hücreleri ile yapılan tüp bebek tedavisinde başarı neredeyse sıfır.

Elektrik Aktivasyonu; öncül sperm hücreleri, TESE işlemi uygulanmış azoospermik olguların bir çoğundan elde ediliyor. Ancak, bu hücrelerin yumurtaları dölleme kapasiteleri oldukça zayıf. Geçtiğimiz yıllarda, Japonya'da Yeni bir teknoloji ile, bu öncül spermlerin yumurtayı dölleme kapasiteleri artırıldı. Elektrik aktivasyonu tam da burada devreye giriyor. Elde edilen yuvarlak-öncül sperm hücreleri, yumurta içerisine verilmeden önce özel birtakım süreçlerden geçiriliyor ve sonrasında yumurta ile birlikte elektrik akımına maruz bırakılıyor. Bu yönteme de kısaca elektrik akımı ile aktivasyon adı veriliyor. Bu yöntem ile bugüne kadar yaklaşık 90 (doksan) canlı bebek elde edildi. Çok yeni yapılan bir çalışmada da, bu bebeklerin 2 yaşlarına kadar herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmadıkları gösterildi.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emre Göksan Pabuçcu Kadın Hastalıkları Ve Doğum Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)