Tuvalet Alışkanlığı
Yazar Edanur Karayün • 2 Haziran 2023 • Yorumlar:
Tuvalet alışkanlığı erken çocukluk dönemindeki bir çocuğun bağımsızlık davranışlarından biri tuvaletini yapmak olduğu söylenebilir. Bu nedenle gelişimi için önemli basamaklardan biri tuvalet eğitimidir.
Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?
Ortalama yaş 18-36 ay arasıdır. Bu zaman aralıkta zamanı çocuğun gelişimi, mizacı belirleyecektir. Tuvalet eğitimine çocuğun hazır olduğundan daha erken ya da geç başlamayın. Çocuğun davranışsal sinyallerini takip edin.
Çocuğumun bezi bırakmaya hazır olduğunu nasıl anlarım?
Başkaları tarafından verilen yönlendirmeleri alabilmesi, yürüme-oturma gibi temel motor becerileri gelişmiş olması, üstünü değiştirmek-el yıkamak gibi bazı temel öz bakım becerilerini yerine getirebilmesi, gün içerisinde birkaç saat kuru kalıyor olması, bezi ıslandığında rahatsız olduğunu belirtmesi olarak örneklendirilebilir.
Bez bırakma sürecinde alt ıslatmaları oldu. Yoksa çocuğum hazır değil mi?
Bu süreçte ebeveynlerin çocuğa karşı tutumu oldukça önemlidir. Çocuğun bir günde yürümeyi öğrenemediği, zaman zaman düşüp kalktığı gibi tuvalet eğitiminin de bir günde olması beklenemez. Bu süreçte çocuk altını ıslatabilir ve bu olağan bir durumdur. Bunun karşısında ebeveyn cezalandırıcı olmaktan, çocuğu rencide etmekten kaçınmalı sevgi ve şefkat dolu bir yaklaşım benimsemelidir. Çocuğu utandırmamalı, takip etmeli, duygusal olarak etkilendiği sebepler (korku, kaygı, anlamlandıramama gibi) üzerinde durulmalıdır.
Tuvalet eğitiminde çocuğun kafa karışıklığı yaşamaması ve eğitim sürecinin uzamaması için eş zamanlı (gece-gündüz) olarak bez kullanımını bırakmalısınız. Gündüzleri bez atılmış olsa da geceleri alt ıslatmanın önüne geçmek adına genellikle bez takılıyor olması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Fakat bu çocuğun zihninde tuvaletin ne zaman tutulup ne zaman bırakılacağı hakkında bir ikilem yaratacaktır. Bu nedenle tuvalet eğitimine başlandıktan sonra tekrar bez takılmamalıdır.
-
Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğa süreç hakkında bilgi verin.
-
Bu dönemde tuvalet eğitimi ile ilgili çocuk kitaplarının okunması, çocuğun ilgisini çekebilecek lazımlıkların çocukla birlikte seçmeniz olumlu etkileyecektir.
-
Tuvaletinin geldiğini söyleyen bir çocuğunuzu sözel olarak takdir edin.
-
Üzerine giydiği giysilerin kolay giyilip çıkarılan türde olmasına olanak sağlayarak çocuğun kendi başına tuvaletini yapabilmesine olanak sağlayın.
-
Tuvalet eğitimi sürecinde tutarlı ve istikrarlı olun. Kararsızlıklar ile başlayıp eğitime aralar vermeyin.
-
Bu dönemdeki çocuklar için belli rutinlerin olması yaşadıkları deneyimleri anlamlandırabilmeleri adına oldukça kıymetlidir. Bezi bırakıyor olmakla çocuk yeni bir döneme başladığını düşünürsek bu süreçte çocukla birlikte ‘bez bırakma’ hakkında resim çizmek, şarkı söylemek gibi etkinlikler yapılabilir.
-
Geceleri alt ıslatmayı önlemek için gece takibi yapabilirsiniz.