Tuvalet Eğitimi İçin En Uygun Zaman Nedir?
Yazar Seda Yıldırım • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 23 Ağustos 2017 • Yorumlar:
Bu konuda çocuğunuzun sizi yönlendirmesine izin verin. Çocuğunuz vücudunda olup bitenlere ilgi göstermeye başladığında ona tuvalet ortamını ve lazımlığı tanıtın. Bunun için ideal zaman 2 yaşın bitimidir. Ancak her çocuğun birbirinden farklı olduğunu unutmayın, çocuğunuzu başka çocuklar ile kıyaslamayın ve aceleci davranmayın.
3 yaş bittiğinde çocukların çoğu artık bağırsak ve idrar kesesi kontrolü kazanmışlardır. Geri kalan küçük bir kısımda bu durum 4 yaşa dek uzayabilir. Bunda endişelenecek bir şey yoktur. Çoğu çocukta gelişim şu sırayı takip eder: gece bağırsak kontrolü, gündüz bağırsak kontrolü, gündüz idrar kesesi kontrolü ve son olarak gece idrar kesesi kontrolü.
FAYDALI İPUÇLARI:
- Daima yakınınızda hatta yanınızda bir lazımlık taşıyın, özellikle gündüz dış ortamda bu onun için bir rahatlık olur ve alışmasına da yardım eder.
- Yaz mevsimi eğitim için ideal zamandır, çünkü alıştırma kilotu ile rahatlıkla yolculuk dahi yapabilirsiniz.
- Gün içinde belirli zamanlarda lazımlığa oturtun, bunu bir alışkanlık halinde getirmeye çalışın, örneğin yemek sonralarında.
- Çocuğa baskı yapmayın, istiyorsa/hissediyorsanız gerekirse uyku zamanlarında bezleyin, bu onu rahatlatacağı gibi cesaretlendirecektir de.
- 7 yaşına dek geceleri yatağı ıslatma çok yaygındır. Ailesel olabilir, o nedenle aile büyüklerini de sorgulayın.