Umbilikal Herni (Göbek Fıtığı)
Yazar Mahmut Güzel • Çocuk Cerrahı • 2 Temmuz 2019 • Yorumlar:
Karın içi basıncını arttıran (ağlama, ıkınma, vb) durumlarda göbekte oluşan şişlik ile kendini belli eden bir fıtık çeşididir. Anne karnındaki bebeğin anne ile bağlantısını sağlayan damarların geçtiği bir yer olan göbek deliğindeki açıklığın doğumdan sonra tam olarak kapanmaması sonucunda ortaya çıkar. Mevcut olan delik ile şişliğin büyüklüğü uyumsuzdur. Deliğin çapı ile şişliğin büyüklüğü arasında çoğu zaman doğru orantı yoktur. Delik küçük olsa bile şişliğin büyüklüğü daha büyük boyutlara ulaşabilmektedir.
Çocuklarda %40' a varan oranlarda görülmekte olan göbek fıtığının kız ve erkek çocuklarda görülme sıklıkları eşittir. Erken doğmuş ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde daha sıktır.
Ağlama, ıkınma ile ortaya çıkan şişlik çocuğun rahatlaması ile kendiliğinden kaybolur. Muayeneden parmak ile göbekteki delik kolayca hissedilir.
Ameliyata karar vermede görülen şişliğin büyüklüğü değil açıklığın çapı önemlidir. Hastaların %90 gibi bir oranında fıtığa neden olan delik (özellikle delik çapı 1 cm' nin altında ise) 3. yaşın sonuna kadar kapanmaktadır. Eğer delik çapı 1,5-2 cm' den geniş ise daha erken yaşlarda ameliyat yapılabilir. 3. yaşına kadar kapanmamış olanlarda ise artık ameliyat geciktirilmemelidir.
Fıtığın üzerine uygulanan para, bant yapıştırma ya da kuşak bağlamanın deliğin kapanması yönünde hiçbir katkısı yoktur. Aksine fıtıklaşan organın boğulmasının görülmesini engellediği için müdahalede geç kalınmasına ve organın kangreni nedeniyle kaybı gibi çok daha ağır durumlara neden olmaktadır. Ameliyat için göbekteki delik büyükse ya da ağrı gibi şikayetlere neden oluyorsa hastanın 3 yaşını doldurması beklenmeyebilir.
Göbek fıtığı olan hastalar, diğer birçok çocuk cerrahisi hastası gibi günübirlik olarak ameliyat edilir. Ameliyattan sonra birkaç saat gözlemlenerek ağızdan sorunsuz bir şekilde beslendiği görülerek taburcu edilir.