Uyku Hastalığı Evde ve Laboratuvarda Uyku Testi
Yazar Murat Aksu • Nörolog • 3 Kasım 2020 • Yorumlar:
Uyku Hastalığı Nedir?
Uykunun yetersizliği, uykunun aşırı olması ve uyku sırasında ortaya çıkan bazı durumlar uyku hastalığı olarak tanımlanır. Örneğin uykuda nefes durmaları (apneler), uykuda istemsiz bacak ve kol hareketleri, Uykuda konuşma, kabuslar, uykuda diş gıcırdatma birer uyku hastalığıdır. Bunun gibi az ve yetersiz uyuma da bir uyku hastalığıdır. Bunun tam tersi olan gündüz aşırı uykululuk da bir uyku hastalığının habercisidir.
Uyku Hastalığı tanısı için uyku testi şart mıdır?
Uyku testi uykuda beyin, solunum, kas, kalp gibi değişik bedensel aktivitelerin kaydı ve incelenmesidir. Uyku testi bazı uyku hastalıklarının tanısı için gereklidir; ancak her uyku bozukluğunda uyku testi yapmak şart değildir. Bu konudaki kararı hekimin vermesi en doğru yaklaşımdır.
Uyku Testi nasıl yapılır:
Uyku testi asıl olarak Uyku Laboratuvarında yapılır. Uyku testinde kişinin doğal uykusu kaydedilir. Yani uyku sırsında beyinde, kalpte, nefes almada, kandaki oksijende, kaslarımızda neler olup bittiği kaydedilir. Bunların kaydı için kişiye değişik elektrot ve sensörler bağlanır ve rahat bir yatağa yatırılır. Kayıt başka bir odada, tekniker tarafından izlenir. Ertesi gün, bu konuda uzmanlaşmış bir hekimin değerlendirmesi yapması gerekir.
DEĞERLENDİRMENİN HİÇBİR ZAMAN HEKİM OLMAYAN KİŞİLERCE YAPILMAMASI GEREKİR.
Evde Uyku Testi Yapılır mı:
İdeal olan uyku testinin uyku merkezinde yapılmasıdır. Eğer uyku testinin uyku merkezinde yapılması mümkün değil ise, iyi yetişmiş hekim ve tekniker tarafından evde de uyku testi yapılabilir. Bu durumda yine bütün elektrotların takılması gerekir. Kişi kendi evinde, yatağında yatar. ertesi gün, uyku teknikeri elektrotları söker, hekim de verileri değerlendirir.