Uyku Öncesi Yaşanan Krizlere ve Uyku Düzenine Yönelik Öneriler
Yazar Duygu Çataltaş Sıpçıkoğlu • Pedagog • 10 Mayıs 2019 • Yorumlar:
Birçok çocuk uyku saati gelmiş olmasına rağmen yatmamak için direniyor ve birçok evde hemen her akşam bu nedenle anne baba çocuk arasında istenmeyen tartışmalar yaşanıyor. Yine sık yaşanan başka bir problem de çocuğun kendi yatağı olmasına rağmen anne babanın yatağında yatması, özellikle anne ile uyuması ya da annenin çocuğun yatağına giderek birlikte uyumaları.
Özellikle bir erkek çocuğun annesiyle yatmasının onun yetişkin yaşamını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Uyku bireyin tek başına olduğu bir zaman dilimidir. Bu nedenle çocukların kendi yataklarında tek başlarına uyumaları gerekmektedir. Çocuklar 2-3 aylıktan itibaren kendi odalarında uyuyabilirler.
Uykuya Hazırlık :
* Uyku saati gelmeden önce çocuğunuzu sakinleştirip hareketlerini yavaşlatın. Hareketli oyunlardan, şiddet ve korku filmi izlenmesinden kaçının.
* Oyun oynayan çocuğu oyunundan kaldırıp yatağa götürmeyin. Bu, uykuya geçişi zorlaştırır. Yatma zamanından 10-15 dakika öncesinden başlayarak uyku saatinin gelmekte olduğunu haber verin.
* Uykuya geçişi etkileyen önemli etkenlerden biri çocuğun duygusal durumudur. Yatmadan önce bağırmayın, tartışmayın ve eleştirmeyin. Üzgün ve endişeli insan uyumakta zorlanır.
* “Korkuyorum” diyen çocuğunuzun korkularını dinleyin, bunları kabul edin, anlayış gösterin, onu sakinleştirin ancak korkularından etkilenip yanınıza gelmesine izin vermeyin ve yanında yatmayın.
Uyku Düzeni :
* Uyku düzeni her akşam yatmadan önce yapılacak bir dizi hareketlerdir. Diş fırçalamak, pijamayı giymek, “iyi geceler” demek, yatakta kitap okumak ve uyumak. Bu aşamaların çok uzun sürmesi uykuya geçişi zorlaştırır.
* Yanında yatarak, saçını okşayarak ya da size dokunarak uyumasına izin vermeyin. Ten temasıyla uyumak çocuğun anneden bağımsız bir birey olmasını güçleştirir. Bunun yerine sevdiği bir oyuncağı verebilirsiniz.
* Çocuğunuz yanınızda kalmanızı isterse 10 dakika yanında kalabileceğinizi ve sonrasında içeriye gideceğinizi söyleyin. Bu süre içerisinde yatağının yanında bir sandalyeye ya da yere oturarak ona kitap okuyabilir ya da sohbet edebilirsiniz. Sürenin sonunda içeriye gidin, belirttiğiniz süreyi geçirmemeye çalışın. Biraz daha kalmanız için ısrar etmesine izin vermeyin.
* Gece uykusundan kalkıp yanınıza gelirse onu tekrar yatağına götürün. Bazen bu durum gecede birkaç defa tekrarlanabilir. Her seferinde yılmadan aynı şekilde davranın.
Yazar
Duygu Çataltaş Sıpçıkoğlu Pedagoji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Duygu Çataltaş Sıpçıkoğlu
Pedagoji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Aile Danışmanlığı Psk. Dan.