Uzun Süren Öksürük ve Astımın Nedeni Reflü Olabilir
Yazar İrfan Uçgun • Göğüs Hastalıkları Doktoru • 9 Ekim 2019 • Yorumlar:
Mide içeriğinde bulunan asidin yemek borusuna geri kaçması sonucu göğüste yanma, ses kısılması ve öksürük gibi şikayetlerin olmasıdır.Toplumda yaklaşık %20 sıklıkta olan bu durum astımlı hastalarda %50’ye çıkabilir. Yemek borusunun alt ucunda kaslardan yapılmış bir kapak mekanizması vardır. Bu kapak yemek yeme sırasında açılır ve diğer zamanlarda kapalıdır. Ama bazen bu kapak ilaçlar, stres, asitli gıdalar ve bazı hastalıklar nedeniyle gevşeyerek, yiyeceklerin yemek borusuna geri kaçışını engelleyemez hale gelir. Göğüste yanma ve boğaz şikayetlerinde artmaya neden olduğu gibi, yemek borusunda daralma ve kanser benzeri daha ciddi sorunlara da yol açabilir.
Reflünün en önemli özelliği, ağır yemeklerden sonra ağza acı-ekşi bir suyun gelmesidir. Bunu hastalar çoğu kez kendileri fark eder. Tanıda hastanın öyküsü çok önemlidir, ek olarak da bazen endoskopi, ilaçlı grafiler veya pH takibi gibi yöntemler de kullanılabilir.
Reflü hastalığının (GÖR: gastro özofajiyal reflü) tedavisi esas olarak yaşam tarzında değişiklik yapma ile ilgilidir. Alışkanlıkların bazıları değiştirilerek reflü kontrol altında tutabilir. Örneğin fazla kilolardan kurtularak, sigara ve alkolden uzaklaşarak, soğan, sarımsak, turşu, acı, çikolata, asitli içecekler ve kahve gibi bazı yiyecek-içeceklerden kaçınarak şikayetler önemli oranda azaltılabilir.Reflü hastaları genelde hızlı yemek yiyen ve yiyecekleri çok çiğnemeden yutan kişiler olduğu için; yiyeceklerin yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenmesi, beraberinde su içilmesi çok önemlidir.
Yiyecek alışkanlıklarının düzeltilmesi ile olumlu sonuç alınamıyorsa mide asidini düzenleyen veya yemek borusu kapağını güçlendiren ilaçlar kullanılabilir. Yatış pozisyonu ayarlanabilir, yatış sırasında başın yastıklarda desteklenip,belden itibaren yükseltilmesi ve yemeklerden hemen sonra yatılmamasının çok faydası olur. Bunlara rağmen şikayetleri devam eden veya beraberinde mide fıtığı da olan hastalarda cerrahi yöntemler faydalı olabilir.
Geçmeyen öksürüğü olanlarda, tedavi ile düzelmeyen astım hastalarında, ses kısıklığı, seste çatallaşma ve sık sık boğaz temizleme ihtiyacı olanlarda, tekrarlayan zatürresi olanlarda, göğüs ağrısı varlığında kalp ve akciğer ile ilgili bir sebep bulunamayanlarda reflüden şüphelenmek gerekir.