Vajinal Akıntı
Yazar M. Metin Altay • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 2 Ekim 2018 • Yorumlar:
Vajinal akıntılar kadınların hemen hepsinde yaşamlarının bir döneminde sıkıntı yaratan belirtilerden biridir. Çoğunluğu fizyolojik (doğal) nedenlere (yumurtlama öncesi veya gebelik dönemi gibi) bağlıdır. Bunun dışında cinsel yolla bulaşmayan ve cinsel yolla bulaşan türleri olmak üzere infeksiyonlar, infeksiyon harici nedenler ile de vajinal akıntı görülebilir.
Vajinal akıntının renk ve kıvamında değişiklik olması, beraberinde kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi belirtiler olması bu durumun patolojik (hastalık belirtisi) olabileceğini düşündürür. Yapılacak muayene ve testlerle patolojik durumun tanısı konularak uygun tedavi planlanır.
Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen patolojik vajinal akıntı nedeni 'bakteriyel vajinosis'dir. Bakteriyel vajinosis, normalde vajinada bulunan bir bakterinin dengesiz çogalması sonucu oluşur. İkinci sıklıkta 'vajinal mantar infeksiyonu' ile karşılaşılır. Sıklıkla antibiyotik kullanımı sonrası veya vajinanın bakteriyel dengesini bozacak diğer etkiler sonrasında, vajinada normalde bulunan, mantarın aşırı çoğalması sonucu ortaya çıkar. Bu iki infeksiyon da cinsel yolla bulaşan hastalıklardan değildir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında 'Klamidya, Gonore (bel soğukluğu), Sifilis (frengi), Trikomoniazis, HIV (AIDS)' sayılabilir.
Tedavinin geciktirilmesi vajinadaki infeksiyonun rahime ve yumurtalıklara ilerleyerek ciddi sonuçlara yol açmasına neden olabilir. Erken tanı ve tedavi bu açıdan önemlidir. Bazı durumlarda (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) eşin de tedavi görmesi gerekir.
İnfeksiyona bağlı olmayan akıntı nedenleri arasında rahim ağzı polipleri(et parçası), ektropiyonu (dışa dönme, yara), kanser, allerjik durumlar, dermatitler sayılabilir.
Aşağıdaki durumlarda mutlaka muayene ve tetkikler için Jinekoloji (kadın hastalıkları) Uzmanına başvurulması gerekir:
kaşıntı,
köpüklü veya peynirimsi akıntı,
ağrı ve rahatsızlık,
adetler arasında veya menopoz sonrası kanama,
cinsel ilişki sonrası lekelenme,
gri, yeşil veya sarı renkli akıntı,
kötü koku,
idrar yaparken yanma hissi.
Jinekoloji Uzmanı yakınmalarınızı değerlendirdikten sonra muayene ederek kültür ve mikroskopik inceleme için örnekler alır. Tedavi, tanıya göre düzenlenir.