Vajinal Akıntı
Yazar Neriman Çelik • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 17 Aralık 2019 • Yorumlar:
Vajinal akıntı kadın doğum pratiğinde en sık rastlanan şikayetlerden biridir. Adet döngüsünün belirli dönemlerinde "fizyolojik vajinal akıntılar" olabileceği gibi, patolojik etkenler veya enf eksiyonlara bağlı vajinal akıntılar da görüleblmektedir. Önemli olan vajinal akıntının ne türde olduğunun anlaşılmasıdır.
Fiziyolojik vaginal akıntılarda tedavi gerekmezken, patolojik (hastalığa bağlı) vaginal akıntılarda tedavi şarttır.
FİZİYOLOJİK AKINTI :
Üreme çağındaki her kadında bir miktar şeffaf, kaygan ve kokusuz nitelikte bir vaginal akıntı vardır.
Kadınlık hormonlarının etkisi ile rahim ağzındaki servikal bezlerden ve vajen bölgesindeki bezlerden salgılanan bu sıvının faydalarından birisi de vagen kayganlığını koruyarak ,cinsel ilişkinin konforlu olmasını sağlamaktır. Aynı zamanda fizyolojik vaginal akıntılar yürüme esnasında dudak kısımların birbirine sürtünmesiyle birlikte tahrişi önlemektedir.
Menopoza giren kadınlarda estrojen hormonunun azlığına bağlı olarak vajinal sıvının salgılanması azalması vajinal kuruluk şikayetini meydana getirmektedir.
Fizyolojik (normal) vajinal akıntı, adet periyodu içinde yumurtlama gününe yaklaştıkça artma eğilimindedir ve yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu şekildeki vajinal bir akıntı "ovulasyon" un habercisidir.
Her ne kadar fazla miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve irritasyon yapmaz.
VAJEN FLORASI
Vajen zararlı bakterilere karşı savunmada yer alan ve "laktobasil" adı verilen yararlı bakterileri kendi florasında barındırmaktadır . Laktobasillere "süt basilleri" adı da verilmektedir.
Laktobasiller vajenin PH'sını asidik yaparak bu bölgeyi zararlı mikroplardan korurlar.
Laktobasillerin sayıca azaldığı pek çok durumda vajen enfeksiyonları (vaginitler) görülebilecektir. Örneğin antibiotik kullanımı sonucunda vajinal mantar oluşmasının nedeni antibiotiğin etkisi ile faydalı mikroorganizmaların azalmasıdır.
Patolojik (anormal) vajinal akıntı nedir? Vajinit nedir? Cervicit nedir?
Vaginanın iltihabına VAJİNİT ve serviks (cerviks) denilen rahim ağzının iltihabına SERVİSİT adı verilir .Her iki durum bol miktarda , tahriş yaratan , renk ve koku açısından patolojik akıntıya yol açabilir.
Vajinitteki akıntı fizyolojik akıntılardan farklı bazı özellikleri vardır; daha bol miktardadır, kötü, rahatsız edici kokusu olabilir ve koyu kıvamlıdır. Bazen süt kesiği kıvamında olabildiği gibi bazen de köpüklü ve bol sarı-yeşil renktedir.
Serviksin iltihapları (servisitler) ise anormal vajinal akıntılar yanında, kendilerini kasık ve bel ağrıları ile belli ederler.
Vaginal enfeksiyon (vaginit) ve servikal enfeksiyon (servisit) dışında da bir çok kadın hastalığı vaginal akıntı yapabilir. Genital bölgede kullanılan parfümler, pedler,vajinal tamponlar veya prezervatif gibi yabancı maddeler vaginada irritasyon (tahriş) yaparak akıntıya neden olabilir.
Tüm bu nedenler dışında nadiren de olsa genital kanserler , özellikle rahim ağzı ve tüp kanserleri de anormal akıntıya sebep olabilir.
.Vajinit (vaginit) yaparak vajinal akıntıya en sık neden olan jinekolojik enfeksiyonlar nelerdir?
-
Bakteriyel vaginosis (Gardnerella vaginiti, non-spesifik vajinit): Kokulu vajinal akıntının olması bakteryel vajinoz hastalığı için tipik bir bulgu olarak kabul edilmektedir. Bozuk balık kokusu olarak tarif edilen rahatsız edici koku ile beraber bol miktarda gri renkli akıntıya neden olur.
-
Mantar enfeksiyonları (Vajinal mantar enfeksiyonları): Vajinadan gelen peynirimsi (kıvamlı) veya süt gibi beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir.Sıklıkla kaşıntı ve yanma buna eşlik eder.
-
Trikomonas enfeksiyonları (Trichomoniasis, Trichomonas vaginalis): Yeşilimtırak, köpüklü akıntılar ve vajinal yanmalar trichomoniasis enfeksiyonunu düşündürebilir.
Vajinal akıntılara neden olan diğer nadir sebepler nelerdir?
-
Vajinal Tampon Kullanımı
-
Vajinayı irrite eden diğer maddelerin kullanımı (parfumler, sabunlar, vajinal duş alımı, alerjik bünyelerde vajinal fitiller gibi)
-
Lateks alerjisi (partnerlerin prezervatif kullanması durumunda ve kişide çok nadir görülen "lateks alerjisi" varsa bu sorun oluşturabilir)
-
Herpes enfeksiyonları (Genital Uçuk)
-
Vajenin tümörleri bulunmaktadır.
.
Vajinal akıntılardan korunma yolları..
Vajina iç kısmı yıkanmamalı . Vajen içini yıkamak asidik PH'ı değiştirecek ve oradaki doğal ortamı bozarak laktobasilleri sayıca azaltarak zararlı mikroplara bir üreme ortamı sağlayacaktır.
Normal banyo sırasında vajen içine kaçan su miktarı önemsiz olmakla birlikte, vajenin içinin basınçlı su ile yıkanması (vajinal duş) aynı sebeplerden ötürü önerilmemektedir. İlişki sonrası veya adetten temizlenmek için ise çok zorda kalınıyorsa "özel vajinal duş solusyonları" kullanılabilir.
-
Banyodan sonra dış genital bölgenizi havlu ile kurulayın.
-
Genital sprey, parfüm katkılı ped ve tampon, parfüm katkılı prezervatifleri kullanmayın.
-
İç çamaşırınızı günlük değiştirin ve sentetik değil, pamuklu olanları tercih edin.
-
Yüzme ve ağir egzersizler sonrası iç çamaşır veya mayonuzu değiştirin. Üstünüzde kurumasın.
-
Aşırı kilo ve şeker hastalığı mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Bu tür bir sorununuz varsa gerekli tedavi düzenlenmeli , uygun şeker kontrolü sağlanmalıdır.
-
Dar pantolon veya dar iç çamaşırı giymekten kaçının.
-
Genel tuvalet temizliğinize dikkat edin.
-
Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmaya özen gösterin