Vajinismus

Yazar Hilal Gürkan • 9 Eylül 2024 • Yorumlar:

Vajinismus, aslında tedavisi kesin ve mümkün olan fakat tedaviye başlama kararının genellikle ötelendiği bir erteleme hastalığıdır. Tam olarak tanımlamak gerekirse vajinismus, cinsel ilişki ya da cinsel ilişkiye girişim aşamasında vajinal kasların istemsizce kasılmasıdır. İki farklı türü vardır; Primer olan türde kişi hiçbir zaman tam birleşme yaşayamamıştır. Sekonder olan türde ise, daha önceden bir problem olmamasına rağmen doğum, travmalar, jinekolojik problemler, istismar vb. gibi durumlardan dolayı daha sonradan vajinismus gelişmiştir.

Vajinismus hastaları genellikle bunu sadece kendilerinin başına gelen bir problem olarak görüp içe kapanırlar ve bir süre sonra çok daha karamsar bir ruh haline bürünürler. Oysaki tüm dünyada vajinismus hastalarının kurduğu cümlelerin benzerliği bile asla yalnız olmadıklarının ispatıdır;

  • İlişkiye girersem canım çok acıyacak.

  • Vajinamın çok dar olduğunu düşünüyorum.

  • Orada kapalı bir duvar var gibi hissediyorum

  • Ya hiç başaramazsam? Tüm kadınların yaptığı basit bir şeyi ben neden yapamıyorum?

  • Hiçbir zaman anne olamayacak mıyım?

  • Ya kanamam olursa ve hiç durmazsa?

Bu ve bunun gibi daha birçok yanlış iç ses sürekli bu hastaların zihnindedir. Ülkemizde ise özellikle çocukluk ve ergenlik çağında etraftan duyulan birçok yanlış bilgi, ilerde evlilik sonrası vajinismus gelişmesine sebep olmaktadır. Bazen de anatomik ve psikolojik tüm doğruları bilmesine rağmen bireylerde vajinismus gelişebilir. Örneğin; kendisi psikolog ya da jinekolog olduğu halde vajinismus sorunu yaşayan hastalar olabilir. Çünkü vajinismus bir çok faktöre bağlı olarak gelişebilir.

Bir diğer yanlış bilinen konu ise vajinismus hastalarının cinsel uyarılma ve orgazm yaşayamadıklarıdır. Oysaki birçok hasta yeterli ıslanma, cinsel uyarılma ve orgazm yaşayabilir. Hatta birçok çiftin, aktif bir cinsel hayatı vardır. Tek problem tam birleşme anında ya da girişiminde oluşan istemsiz kasılma ve korkudur. Hasta o anda bacaklarını kapatabilir, eliyle partnerini itebilir. Fakat bunlar eşini istemediği ya da cinsel isteğinin olmadığı manasına gelmez. Böyle çiftler, yıllarca evliliklerini devam ettirebilirler. Destek almayı genellikle ertelerler. Ta ki bebek sahibi olmak istediklerinde bir uzmana başvururlar. Oysaki tedavisi mümkün ve çözümü net olan bir problemdir vajinismus.

Peki vajinismus tedavisi nedir? Hastanın durumuna göre gerektiğinde jinekolog, klinik psikolog ve pelvik taban fizyoterapistleri multidisipliner olarak bir çalışma yürütmelidirler. Çünkü vajinal kaslardaki istemsiz kasılmanın kökeni bazen psikolojik kaygılar bezen vajinadaki bir anormallik bazen de pelvik taban kaslarının aşırı gergin olması gibi birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Pelvik taban fizyoterapistleri, pelvik taban kaslarındaki farkındalığı geliştirmek ve vajinal kaslardaki gevşemeyi sağlamak gibi daha birçok aşamayı adım adım izlerler. Vajinismus hastaları kendilerini çaresiz hissetmemeli ve daha fazla ertelemeden mutlaka bir uzmana başvurmalıdırlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hilal Gürkan Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Hilal Gürkan

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al