Vajinismus Belirtileri ve Tedavisi
Yazar Servet Şekeryapan Çalıkoğlu • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 6 Ocak 2021 • Yorumlar:
Vajinismus ülkemizde ve tüm dünyada en sık görülen görülen cinsel ilişkiye girememe sorunudur. Cinsel işlev bozukluğu merkezlerine en sık başvuru sebebi olan bu hastalığın uygun tedavi ile kalıcı çözümü mümkündür. Vajinismusun nasıl anlaşıldığı ve nasıl belirtileri olduğu kişilere göre değişkenlik gösterir.
Vajinismus tanımı nedir?
Cinsel ilişki deneyimi sırasında vajinal kanalın dış 1/3 kısmında olan ısrarlı ve güçlü kasılmalar nedeni ile penisin vajinaya girememesi olarak tanımlanabilir. Ayrıca, kadının kendi isteğine rağmen vajinasının içine tampon, fitil, parmak sokamaması, ultrason probu veya spekulum aleti ile jinekolojik muayene olamaması durumudur.
Vajinismusun sebebi nedir?
Vajinismusun %90 sebebi zihinsel kaygılar iken %10’luk kısımda anatomik problemler bulunmaktadır. Vajinismusun psikolojik sebeplerini toplumsal sıkı yetiştirilme kuralları, cinsel mitler, yetersiz cinsel bilgilendirme, kötü cinsel deneyimler oluşturmaktadır. Anatomik olarak ise kızlık zarı problemleri ve vajinal kanal anomalileri başta gelen problemlerdir.
Vajinismus ne zaman oluşur?
Vajinismusun oluşma zamanına göre de ‘Primer Vajinismus’ ve ‘Sekonder Vajinismus’ olarak iki tipi vardır.
Primer vajinismus, ilk cinsel ilişki denemesinden itibaren var olan ve halen devam eden ilişkiye girememe durumudur. Diğer bir tabirle ‘Ömür boyu vajinismus’ olarak da söylenebilir.
Sekonder vajinismus ise sonradan oluşan bir durumdur. Travmatik bir jinekolojik muayene ya da işlem, zor doğum, cinsel tacizler, psikiyatrik hastalıklar ve ilaçlara bağlı sonradan gelişen cinsel ilişkiye girememe durumudur. ‘Kazanılmış vajinismus’ olarak da söylenebilir.
Vajinismus nasıl anlaşılır?
Vajinismus hastalığı anlaşılması için birçok belirti gösterir. Ancak çoğunlukla ilk gece ilişkinin gerçekleşmemesi ile kendini belli eder. Zaman içinde ‘ilişkiye hiç girememe’ ya da ‘kısmi ağrılı birleşme yaşama’ şikâyeti doktora başvuru sebebini oluşturmaktadır. Hastalar daha önceki hayatları sorgulandığında ise vajinaya bakamamak, vajinaya parmak sokamamak, tampon kullanamamak, fitil koyamamak, jinekolojik muayeneye gidememek ve muayene masasına çıkamamak, başkalarının yanında soyunup giyinememek ve genital bölgesine dokundurmamak hatta kendi genital bölge temizliğini yapamamak gibi farklı derecelerde şikayetleri sıralarlar.
Vajinismus hastalık mıdır?
Evet. Vajinismus sık görülen bir cinsel işlev bozukluğudur ve hastalık olarak tanımlanmıştır.
Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından 2013 yılı DSM-5 tanı kriterleri içerisinde Kadın Cinsel Fonksiyon Bozuklukları sınıflandırılmasında Genital Pelvik Ağrı ve Penetrasyon Bozukluğu olarak vajinismus ve disparoni (ağrılı cinsel ilişki) hastalık olarak kabul edilmiştir.
Vajinismus Tedavisi Nasıldır?
Her hasta özel olarak değerlendirilmeli ve durumuna göre cinsel terapi programına alınmalıdır.
Vajinismus tedavisinde Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT) esas alınarak, bütünsel yaklaşımla hasta ihtiyacına göre hipnoterapi, akupunktur, EMDR, botulinum toksin uygulamaları, cerrahi yöntemler ve bazen bu yöntemlerin kombinasyonları uygulanmaktadır.