Vajinismus Nedir?

Vajinismusta sadece ilişki değil, jinekolojik muayenede de aynı reaksiyonla karşılaşılır, hatta hastanın kendi kendine tedavi amaçlı fitil veya tampon uygulaması mümkün olmamaktadır. Zamanla çiftin süregelen bu durumu, ilişkilerinde derin yaralar almasına sebep olmaktadır. Vajinismus tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Yeter ki kişi, başarısız denemelere rağmen sürekli kendi kendine bu problemi çözebileceğini düşünüp, profesyonel destek almayı ertelemesin. Yıllarca bu durumla tek başına mücadele etmiş çiftler tek pişmanlıklarının tedaviyi ertelemekle kaybettikleri zaman olduğunu belirtmektedirler.

Vajinal kasların istemsiz olarak kasılması sonucu, cinsel ilişkiye girememe ya da ağrılı ilişki durumudur. Bu durum bazen öyle bir hal alabilir ki, sadece vajina çevresindeki kaslar değil eş zamanlı olarak, bacaklarda hatta tüm vücutta benzer kasılma hali görülebilir. İstemsiz gerçekleşen bu kasılmaları kişi yönetemez en nihayetinde ya ilişki gerçekleşemez ya da zorlu, ağrılı bir ilişki yaşanır.

Bu zorlu durumun altında yatan sebepler daha ziyade psikolojiktir; yani o güne kadar cinsellikle ve özellikle ilk ilişki ile ilgili korku dolu hikâyeler dinlemiş, hymen (kızlık zarının) yırtıldığını, şiddetli kanama olduğunu, ilişki sırasına vajina ve penisin kilitlendiği gibi yanlışları gerçek gibi kabul eden hasta, haliyle ilişkide panik atak benzeri bir durum yaşayabilmektedir. Ayrıca cinsellik, kızlık zarı ve bekâret konularının aile içerisinde yetiştirilirken çok ön plana çıkarılması, cinsellik konusunun ailede tabu olması, öğrenmek değil konuşulmasının bile ayıplanması, baskı hissetmek zamanı gelip cinsel birliktelik gerçekleşeceğinde vajinismusa zemin hazırlamakta ve belki de mutsuz evliliklerin temelini atmaktadır.

Vajinismus Tedavisi

Tedavi sürecinde ilk adım mutlaka jinekolojik muayene olmak ve hekiminizle durumu çekinmeden paylaşmak olmalıdır. Çok az olsa da yaklaşık 10 hastadan birinde bu duruma sebep olan Hymen (kızlık zarı) anatomik varyasyonları görülebilmektedir. Normalde kızlık zarı (hymen) çok ince yapıda, vajina girişinin yaklaşık 1 cm iç kısmında bulunur ve vajinayı kapatmaz. Yani ilişkiye engel oluşturmaz. Nadiren perdeli veya kalın kenarlı yapıda olanlar ilişkiye müsaade etmeyebilir bu nedenle tespiti açısından jinekolojik muayene şarttır. 

 

Hymen (kızlık zarı) anatomik varyasyonu görmediğimiz hastalarda kızlık zarının ameliyatla alınması, vajinismus tedavisinde yeri olmayan sanıldığı gibi gidişatı değiştirmeyen gereksiz ve önerilmeyen bir müdahaledir. İlk muayenesi tamamlanan hastada amacımız asla sadece vajina-penis birleşmesi değildir. Tedavinin amacı çiftin cinsel birleşme ve uyumu yakalamalarıdır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Feyza Ağaca Güler Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)