Vajinismus
Yazar Sultan Buğday • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 18 Ağustos 2021 • Yorumlar:
Cinsel fonksiyon bozuklukları, kişilerin kolay kolay dile getiremediği, yardım istemekten çekinebildiği durumlardır. Ancak cinsel yaşamı baltalayan rahatsızlıklar sadece fiziksel anlamda kişiye sıkıntı vermekle kalmaz; ilişkileri, evlilikleri zedeleyebilir, kişide özgüven kaybına ve psikolojik sorunlara da yol açabilir.
Kadınlarda yaygın rastlanan cinsel rahatsızlıklardan bir tanesi de vajinismustur. Ağrılı cinsel birleşmeye yol açan vajinismus farklı yaklaşımlarla tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Vajinismus Neden Olur?
Vajinismus rahatsızlığının çok farklı nedenleri vardır. Bu rahatsızlığın en yaygın nedenlerini ise psikolojik ve fizyolojik olarak iki grupta ele alabiliriz.
Psikolojik nedenler:
-
İlk gece korkusu
-
Stres ve anksiyete
-
Cinsel taciz, istismar, şiddet gibi travmatik olaylara maruz kalmış olma
-
Cinsellikle ilgili yanlış inanışlar
-
Eşler arasında uyumsuzluk
Fizyolojik nedenler:
-
Fiziksel travmalar
-
Vajinal enfeksiyonlar
-
Travmatik doğumlar, kürtaj benzeri jinekolojik işlemler
-
Vulvar vestibülit hastalığı
-
Menopoz döneminde vajenin nem ve elastikiyetini yitirmesi nedeniyle cinsel ilişkide hissedilen ağrının zamanla vajinismusa dönüşmesi
-
Vajinanın normalden kısa olması
-
Vajen içinde perde olması
-
Kızlık zarı ile ilgili yapısal bozukluklar. Örneğin; normalden kalın ve sert olması, yüksek kenarlara sahip olması vb. gibi…
-
Bartholin kisti ve apsesi
-
Pelvik inflamatuar rahatsızlıklar
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajinismus rahatsızlığının temel belirtisi cinsel birleşme sırasında kasılma meydana gelmesidir. Diğer belirtiler ise şöyledir:
-
Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi (Disparoni)
-
Kasılmalar ve ağrı nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşmemesi veya çok zor gerçekleşmesi
-
Jinekolojik muayene sırasında ağrı oluşması
-
Ağrı nedeniyle tampon kullanılamaması.
Vajinismusun Tanı Ve Tedavisi
Vajinismus tedavisinin doğru şekilde ele alınması için tanının doğru koyulması gerekir. Öncelikle jinekoloji uzmanı hastanın öyküsünü dinler; ardından jinekolojik muayene gerçekleştirir. Jinekolojik değerlendirme sonunda tanı koyulur.
Vajinismus tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak tedavinin başarılı olması için hastalığa yol açan nedenler iyi tespit edilmelidir.
-
Eğer hastanın fizyolojik sıkıntılarına eşlik eden anksiyete, aşırı stres, depresyon gibi farklı sorunları varsa mutlaka multi-disipliner yaklaşımla tedavi gerçekleştirilmelidir. Böyle durumlarda jinekoloji uzmanları, hastalarını vakaya göre bir psikolog ya da psikiyatriste yönlendirerek sorunun psikolojik kaynağının da tedavi edildiğinden emin olur.
Yardım istemekten çekinmeyin
Cinsel fonksiyon bozuklukları hastaları hem kişisel anlamda olumsuz etkiler hem de ilişkilerini zedeleyebilir. Hastalar bu tip rahatsızlıklarla yaşamak zorunda olmadıklarını bilmelidir.
Vajinismusun tedavi edilebilen bir rahatsızlık olduğu unutulmamalı ve mutlaka bir uzmana başvurularak yardım istenmelidir.