VAJİNİSMUS
Yazar Niyazi Umut Özdemir • Ürolog • 30 Kasım 2017 • Yorumlar:
Vajinismus cinsel ilişkide vajina ve pelvis-pc kaslarının tümden ve istemsiz biçimde kasılarak, penisin vajinaya girişini imkansız(?) kıldığı psikosomatik bir olaydır. Sıklığı tam olarak bilinmese de giderek yaygınlaştığına kuşku yoktur. Çoğu kez ilk cinsel ilişki deneyiminde başlar ve sonraki denemelerde de aynı tablo aynen tekrarlanır. Aslında bedenle birlikte ruh da kasılı kalmaktadır. Temelinde cinsel ilişkiye dair iç dünyada abartılan ve toplumsal hurafelerden beslenen bir korku kaçında tablosudur. Özellikle ilk geceye dair "çok ağrıyacak, çok acıyacak, çok kanayacak" gibi mitlerle büyüyen bazı genç kızlarda cinsel heyecan ve cinsel coşku bir türlü ortaya çıkmaz. Dolayısı ile ilişki başında ıslanmanın gerçekleştiği uyarılma safhasına da geçiş de pek mümkün olamamaktadır. İlk denemede penisin vajinaya girişi için acele edilip zorlandığı vakit vajinal kaslarda bir kasılma gerçekleşir. Bu ilk deneme oldukça ağrılı bir eylemdir. Çoğu kez ikinci kez denenir ve bu kez de tüm pubokoksigeal kaslar bir bütün olarak kasılır. Beraberinde bir panik atak tablosu da (ağlama krizi, şuur bulanıklığı ve eşi iterek kaçma hali) sıklıkla görülür. Buradan geri dönüş tedavisiz artık pek mümkün değildir. Her cinsel ilişki deneyiminde aynı tablo tekrarlanacaktır.
Vajinismus konusundaki tıbbi tanımlamalarda bazı noktaları es geçildiği görülür. Birincisi vajinismus sadece vajinal kasların istemsiz olarak kasılması olarak tanımlamak doğru değildir. Vajinismusda bedenin istemli ve istemsiz tüm kasları ve hatta ruh birarada kaskatı kesilir. İkincisi penisin vajinaya girmesi tümden imkansız bir şey değildir. Çok travmatik biçimde de olsa penis vajinaya girebilir bu da sorunun (tecavüz olur) çok daha ağırlaşmasına sebep olacaktır.
VAJİNİSMUS NEDEN ORTAYA ÇIKAR?
Vajinismus aslında bir tehdite karşı savunma mekanizmasıdır. Kadının kendi kafasında büyüttüğü cinsel mitler, partner veya ortamdan kaynaklanan bazı korkular vajinismusun pimini çekmektedir. Bunun dışında kadınlığın çok aşağılandığı ailelerde büyüyen genç kızlarda, cinsel ilişki kadın olmakla eşdeğer tutulduğu için kadın olmaya dair bir tepki gelişebilmektedir. Yine böyle durumlarda da savunma mekanizması olarak (kadın olmaya karşı) vajinismus gelişebilmektedir. Vajinismuslu kadın aslında bilinçdışı olarak "annem gibi olmayacağım" demektedir. Nadiren babaya olan aşırı bilinçaltı öfke de baba ile özdeşleşen erkekliğin (kocanın) ve penisin reddi sonucunu da doğurabilmektedir. Burada da "bütün erkekler kötüdür" imajı vajinismuslu kadının bilinç altında yer etmiştir. Her ne sebeple olursa olsun tehdit duygusunu ortadan kaldırmadan ve o kadının kendini güvende hissettirmeden ilişkiye zorlamak ise en başta insani olmayacaktır.
VAJİNİSMUSLU KADIN VE EŞİ NE HİSSEDER?
Vajinismuslu kadınlar büyük bir utanç duyarlar. Kendini eksik hatalı yaratılmış gibi hissederler. Vajinismuslu kadının kocası ise çoğunlukla biraz öfkelidir. Sanki eşi ondan birşey saklamaktadır ve onun erkekliğini onaylamamaktadır gibi düşünür. Oysa bu doğru değildir. Vajinismus kökeni çocukluk çağlarına kadar uzanan korkulardan kaynaklanan bir panik halidir. Kadın bu sorunu ancak o eşin desteği ile çözülebilir.
SONRADAN VAJİNİSMUS GELİŞİR Mİ?
Elbette sadece ilk cinsel ilişkide değil çok sonraları da bazen vajinismus gelişebilmektedir. Travmatik şiddete dayalı cinsel ilişkiler ya da taciz-tecavüz durumları sonrasında da vajinismus bir kadında aynen oluşabilir.
VAJİNİSMUSA KADININ EŞİ DE SEBEP OLABİLİR Mİ?
Tabi ki bir erkeğin eşine olan yaklaşımı vijinismusu tetikleyebilir. Çoğu kez cinsel bilgisizlikten dolayı sadece koiti (cinsel birleşmeyi) hedef alarak ön sevişmesiz cinsel ilişkiye başlamaya çalışmak kadında kasılmalara yol açabilmektedir. Bazen erkek bilinç altında anneye aşırı öfke biriktirmişse sembolik olarak da tüm kadınlardan nefret edebilir. Bu durumda erkek bilmeyerek bilinç dışı biçimde eşini vajinismusa sokmaya çalışabilir. Bazen erkeğin sözel, özellikle de terketme tehditleri de kadını savunmaya yani vajinismusa sokabilmektedir. Tüm bunlar gösteriyor ki vajinismus asla tek başına o kadının sorunu veya sorumluğunda değildir. Hele hele o kadının suçu hiç değildir.
VAJİNİSMUSTA AİLE ANNE BABA ROLÜ VAR MIDIR?
Anne baba da vajinismusa yatkınlığa sebep olabilecek şekilde biz kız çocuğunun hayatında rol alabilir. Örneğin;
Vajinanın ve genital bölgenin çok pis bir şeymiş gibi çocuğa öğretilmesi (temizlik obsesyonu olan annelerden kaynaklanabilir)
Genital bölgenin ve kızlık zarının korunmasına dair aşırı korkutucu öğretiler telkinler sunmak (sürekli "bacaklarını kapalı tut!" uyarısı gibi)
Babaya aşırı bağlanmak. Kız çocukları bazen bilinçaltında cinsel ilişkiyi babaya ihanet etmek gibi de yorumlayabilirler. Çocuksu bir refleksle vajinusmus geliştirebilirler.
Çocuğun genital bölgenin keşfine dair yaptığı masum dokunuşların bile aile tarafından çocuğu utandıracak şekilde eleştirilmesi ve cezalandırılması
Kız çocuklarına yönelik aile içinde cinsel istismarlar varsa;
o kız çocuklarında ileride vajinismus gelişmesi hiç de şaşırtıcı olmaz.
DİSPARONİ VAJİNİSMUS FARKLI ŞEYLER MİDİR?
Aslında birbirinin benzeri olan, sebepleri de aynı olan iki farklı durumdur. Disparonide vajinal kaslar yine kasılıdır ancak penis girişine kısmen izin verebilmektedir. Bu kasılmadan dolayı bir şekilde kadın ilişkiye yüzeysel de olsa girebilir ama karın altı bölgede (pelvis) derin şiddetli bir ağrı da duyar. Bu ağrı her cinsel ilişki mutlaka hissedilir. İşin çelişkili tarafı çoğu kadın bu ağrıyı çeke çeke cinsel ilişkiye girmeye devam eder. Bu acıdan beslenmenin altında bazen kişinin kendi kendine verdiği bir ceza da olabilmektedir.
VAJİNİSMUS TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Vajinismus tedavisi mümkün olan bir sorundur. Tedavi süreci aşağı yukarı bir aylık bir zaman olabilmektedir. Bu süreçte eşin desteği ve sorunu ortak bir sorun olarak görüp sahiplenmesi tedavi sürecini oldukça kısaltan bir faktör olmaktadır. İşin güzel tarafı ise tedaviyi tamamlayan çiftlerin bundan sonraki aile ve cinsel yaşamları da son derece mutlu huzurlu ve sağlıklı sürmekte oluşudur.
NEGATİF DÜŞÜNCELERİ POZİTİF DÜŞÜNCELERLE YER DEĞİŞTİRMEK GEREKİR.
Vajinismus tedavisinin ilk basamağında kadının beyninde yer eden cinsel mitlerin düzeltilmesi yer alır. İlk cinsel ilişide "çok ağrıyacak , çok kanayacak, içimde bombalar patlayacak..vs" şeklindeki mitlerin yerini "vajina penisi içine almak için yaratılmış bir organdır. Sekste ağrıya acıya kanamaya yer yoktur, seks keyifli haz veren bir deneyimdir" şeklinde doğrusu ile değiştirmek çok önemlidir. Yine kızlık zarı efsanelerine dair akılda neler varsa bunlar üzerinde durulur ve doğru bilgilendirme yapılır.
VAJİNİSMUS TEDAVİ SÜRECİ:
Önce cinsellik ve seks dair kafada ne kadar negatif düşünce varsa hepsi düzeltilir.
Kadını savunmaya sokan tehdit oluşturan kaynaklar düşünsel ya da fiziksel her ne ise ortadan kaldırılır.
Sonra şekiller ve maketler üzerinden kadın ve erkek cinselliğine dair herşey en doğru ve en bilimsel biçimiyle aktarılır.
Pelvik-PC kasları üzerinde nasıl hakimiyet kurulacağı kadına öğretilir.
Ev ödevleri şeklinde ve bireysel eksersizlerle kendi vücudunu ve duyumlarını keşfetmesi sağlanır
Evde eşli eksersizler yapılarak ile cinselliğin keşfi sağlanır.
Yine kademe kademe ödevlerle penis vajina birlikteliği sağlanır.
*Tüm bu aşamalar uygulanırken kadının vajinasına asla ve asla parmak ya da başka bir yabancı cisim sokulmaz. Herşey kendiliğinden yavaş yavaş ilerler ve bir noktada kendiliğinden düzelir.