Vajinismus

VAJİNİSMUS NEDİR ?

Vajinismus bir hastalık değildir. Vajina girişindeki kasların irade dışında kasılması olarak tanımlanır. Çözülemediği takdirde evliliğinizin kabusu olabilir.

Vajinismus adı altında; altta yatan nedenlerden biri de anatomik problemler olabilir. Dolayısıyla: Tanı için öncelikle jinekolojik muayene şarttır.

  • Vajinismusta spazmlar tamamen istem dışı olduğu için bu durum vajinismus yaşayan kadının hatası değildir. Hastaya karşı sabırlı ve anlayışlı olmak gerekir.

VAJİNİSMUS NEDENLERİ NEDİR ?

Sıklıkla ;

  • Çocukluk çağında cinsellik konusunda verilen ve bilinç altına yerleştirilen yanlış bilgilerdir.

  • Çocukluk döneminde yaşanan cinsel tacizler

  • Anne ve babanın ilişki esnasında seslerine şahit olması ve annesinin acı çektiğini düşünmesi.

  • Cinsel ilişkinin kötülenmesi, kızlık zarının çok önemli ve korunması gereken bir yapı olduğu ile ilgili aşırı telkinlerde bulunulması bilinç altında ciddi psikolojik sorunlar oluşturalabilir.

  • Vajinismus asıl nedeni; cinsel kimliğin hızla oluştuğu "ödipusdönemi olarak bilinen 3-5 yaş arasında aileden ve çevreden bilinç altına yerleşmiş cinsel birleşme ile ilgili "asılsız, yanlış ve eksik" bilgilerdir.

      VAJİNİSMUS TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Cinsel ilişkinin başarılamaması, organik ve psikolojik nedenler olarak iki kısımda incelenebilir:

  • Organik nedenler arasında :

  1. Yüksek kenarlı kalın ve sert kızlık zarları,

  2. Doğuştan varolan kızlık zarı  ve vaginada bulunan yapısal anomaliler;  himende septum, vajinal septum, vagina olmaması veya kısa ve kör vagina olması, vajinal enfeksiyonlar, Bartholin kistleri, ağrılı vulvar vestibulit gibi nedenler organik nedenler arasında sayılabilir.

Bu nedenler cerrahi ya da medikal tedaviler ile düzeltildikten sonra ilişki rahatlıkla başarılabilir. Bu durum vajinismus olarak kabul edilmez.        

  • PSİKOLOJİK NEDENLER: jinekolojik bir patoloji olmaksızın:

        *İlişki esnasında kasılma,

        *Cinsellikle ilgili yanlış inanç ve tutumlar, ön yargılar,

        *Özellikle küçük yaşta yaşanan tecavüz gibi cinsel travmaları kapsayan psikolojik nedenlerle cinsel ilişki başarılamaz, hatta imkansız hale gelir ki bu durum gerçek vajinismus halidir.

Vajinismus tanısı, bu konuda eğitim almış bir jinekolog hekim tarafından konmalıdır.

  • Ancak bunu bilmeyen hastalar kulaktan dolma bilgilerle, çareyi hacı-hoca ya da medyum olarak adlandırılan tıbbi tedavi yetkisi ve bilgisi olmayan kişilerde  aramaktadır.

  • Vajinismus kişiler arasında oldukça farklı seyreder. Bazı kadınlar jinekolojik muayene olabilir ama tam bir cinsel ilişkiye giremez. Bir grup kadın ise hiçbir vajinal müdahaleyi kabul etmez.

  • Vajinismus problemi yaşayan kadınlar; genelde, kızlık zarının çok kalın olduğunu ve bunun etten bir duvar teşkil ettiğini düşünürler. Ancak sıklıkla  yapılan jinekolojik muayene sonucunda: kızlık zarı ile ilgili hiçbir probleme rastlanmaz. Vajinismus tedavisi çok geciktirilecek olursa erkekte kendine güvensizlik, cinsellikten soğuma, ereksiyon problemleri, erken boşalma gibi durumlar ortaya çıkabilir.

İlişkiye girememe durumunun yapısal bir nedene bağlı olmadığı tespit edildikten sonra, doktorunuz tarafından size "VAJİNİSMUS" teşhisi konulabilir.

  • Vajinismus tedavisi hasta odaklı olup kişilerin mevcut sorunlarının derecesine bağlı olarak özelleştirilmelidir.Vajinismus'un şiddeti  ve tedavi süreci konusunda bilgi verildikten sonra size özel terapi planı doktorunuz tarafından çizilir.Kolay ve ağrısız bir şekilde yapılabilen vajinismusa özel egzersizler kişilere ev ödevi olarak verilmeli ve bu egzersizleri evde seanslar halinde uygulamaları mutlaka önerilmelidir.

  • Bu egzersizleri ciddiye almayan ve evde tekrarlamayan kişiler başarılı olamaz. Kas gevşetici, ağrı kesici kremler, antidepresanlar, alkol almak, genel anestezi altında ilişkiye zorlamak vs. sorunu asla çözemez.

"VAJİNİSMUS"taki en büyük problem, bu sorunun kimse ile paylaşılmamasıdır. Bu problemin temelinde de, genelde evlilik öncesi jinekolojik danışmanlığın alınmamış olması yatar.

Klinik deneyimlerime dayanarak: kliniğe başvuran kadınların sadece % 30'unda gerçek vajinismus teşhisi konulabilmesidir. Yani; diğer %70'lik grupta sebebin , genellikle hurafeler ve anlatılan amatör ilk gece hikayelerinin ve de çocukluk döneminde yaşanılmış olan cinsel tacizlerin var olmasıdır.

MUAYENESİ NASIL OLUR ?

  • İlk muayenede, sadece gözlem şeklinde birkaç saniye dış genital organlar değerlendirilir ve vajina kasları kasılma derecesi saptanır. Bu nedenle vajinismus problemi olan kişiler muayene olabilirler.

  • Muayenede vajinismuslu hastalar; büyük ve küçük dudaklara dokundurmayanlar, dış genital organlara dokundurup vajinaya dokundurmayanlar, parmak girişine izin verdiği halde spekulum girişine izin vermeyenler gibi çeşitli sınıflara ayrılabilir. Tedavi seansları da bu gruplara göre tespit edilir.


VAJİNİSMUS tedavisinde, seanslar yaklaşık bir saattir. Tedavi ortalama bir hafta sürebilir. Tedaviler art arda yapılabileceği gibi haftada bir kez de yapılabilir.

Vajinismus kabusunuz olmasın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehtap Şentürk Çiçek Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)