Vajinismus
Yazar Hülya Aydoğmuş • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 17 Ekim 2019 • Yorumlar:
Vajinismus evli çiftlerde oldukça sık karşılaştığımız bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Her meslek grubunda ve sosyoekonomik düzeyde karşımıza çıkmaktadır. Vajinismus adından bağımsız olarak vajinaya ait bir hastalık değildir. Psikolojik bir sorundur.
Cinsel ilişki esnasında vajina girişindeki kasların istemsiz ve tekrarlayıcı şekilde kasılması ilişkiye olanak vermez. Kas kasılmaları bacak, sırt ve tüm vücuda yayılır. Eşini itme ve kaçınma davranışları ortaya çıkar.
Vajinismusu oluşturan nedenler bilinçaltına kayıtlı korkulardır. Bu korkular ileri derecede kaygı bozukluğu oluşturur. Kaygı, kendini koruma savunma mekanizmasını oluşturur. En sık görülen acıma olacağına dair korkudur. Kanama, vajinanın zarar göreceği, patlayacağı gibi korkular vardır. Büyüme çağında kız çocuklarının cinsellikle ilgili yanlış bilgilendirilme ve korkutulmaları vajinismus gelişmesinde etkili olmaktadır.
Çiftler genelde karşılaştıkları bu sorunu herkesten saklarlar. Zaman geçtikçe sorunun düzeleceğini ümit ederek pek çok bilimsel olmayan yollar denerler.
Vajinismus tanısı bir kadın doğum doktorunun muayenesi ile konur. Sonrasında çiftlere özel bir terapi programı hazırlanır.
Çiftlerin birbirini desteklemesi, terapiye odaklanma, ev ödevlerine motive olma ve terapist ile işbirliği yapma vajinismusu ortadan kaldırabilir.
Vajinismus terapisinde öncelikle çiftler doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmelidirler. Kadın ve erkek genital sistemleri ile ilgili bilgiler daha anlaşılabilir olması için maket üzerinden verilebilmektedir.
Cinsel Terapi sırasında farklı teknikler hastaya uygun olarak seçilmelidir. Parmak egzersizi uygulamak istemeyen hastalara farklı egzersiz alternatifleri oluşturulabilmelidir.
Vajinismus tedavisinde en önemli basamak çiftlerin bu sorunu çözmek isteyip doktora başvurmasıdır. Profesyonel bir yardım almaya ikna olma bazen 8-10 yılı bulmaktadır. Vajinismusta Erkek veya kadın faktörü bazen de ikisi birlikte karşımıza çıkmaktadır. Sürenin uzaması evliliğin de pek çok olumsuzluklar ile yüklenmesine sebep olur. Oysa ki Vajinismus yüzde yüz tedavi edilebilir bir hastalıktır. Vakaların direnci tedavi süresini değiştirebilir. Bununla birlikte yeterli destek, sabır ve gayret çözümü her zaman birlikte getirir.