Vajinusmus
Yazar Özlem Gültekin Çelik • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 13 Şubat 2019 • Yorumlar:
Cinsel ilişkiye girememe ve korkma durumu olarak tanımlanan vajinismus ;rahatsızlığı toplumda ender de olsa rastlanabilen bir rahatsızlıktır.
Tüm dünyada kadın doğumcular tarafından sıkça karşılaşılan bir problem olan vajinismusta, kasılmaların sadece vajinal girişte değil, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki kaslarda görülmesi sonucunda vücutta yaygın olarak kas ağrıları görülebilmektedir. Erkeğin cinsel birleşme isteği karşısında kadında endişe, korku ve adeta bir panik hali başlamasıyla birlikte vajinanın girişinde ve vücudun diğer bölümlerinde kaslar kasılmaya başlar. Acı çekeceğini düşünen kadın sonunda eşini reddeder; bacaklarını sıkıca kapatır ve eşini iterek ilişkiyi sonlandırır. Vajinismus problemi sonlandığı anda, tüm bu kasılmaların çok kısa zamanda kendiliğinden kesileceğini ve bedenin normal durumuna dönecektir. Vajinismus problemi olan kadınlarda, vücut ve zihin asla cinsel ilişkiye yönelik ortak ve pozitif bir deneyime sahip değildir.
Vajinusmus sebepleri
Vajinusmus sebepleri arasında sıklıkla psikolojik kaygıların bulunmaktadır. Genellikle vajinismusa neden olarak geçmişte yaşanmış kötü cinsel tecrübe ya da bilinç altına kazınmış gereksiz korkular vardır. Psikolojik nedenler arasında çocukluktan kalma korkular, aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama, katı ahlak kuralları ve tabular, suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinç altına yerleşmesi, cinsellik ve ilk cinsel deneyim konusunda yerleşmiş yanlış bilgi ve ön yargılar, bilinç altında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması gibi psikolojik nedenler vardır. Özellikle bizim gibi toplumlarda genç kızlara küçüklüklerinden beri öğretilen "kızlık zarının çok değerli ve korunması gereken bir yapı olduğu" veya "kızlık zarının çok hassas ve ağrılı bir bölge olduğu" gibi düşünceler ile bu konuda takınılan katı tutumlara maruz kalan kadınlar daha çok risk altındadırlar.
Vajinusmus tedavisi
Bu konuda yakınması olan kadınlarda tedavinin ilk aşamasında eşlerle birlikte şikayetlerinin dinlenilmesi sonrasında durum hakkında bilgilendirilmeleri ve değerlendirmelerinin yapılmasıdır. Değerlendirme, vajinusmus hastaları için yalnızca görsel olarak kasılmalarının şiddetini değerlendirmek amacıyla yapılır ve ağrısızdır. Ayrıca bu basit değerlendirme ile olaya neden olabilecek herhangi bir anatomik problemin olup olmadığı araştırılır. Yüzde 90 'u psikolojik kökenli olan bu problemde anatomik engeller ancak yüzde 10'unu içermektedir. Bu nedenle vajinismus hastalarının ilk olarak mutlaka bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi şarttır. Diğer taraftan "çatı kaslarını gevşetme egzersizleri" hastaya öğretilip uygulandıktan sonra bir takım davranışsal terapilere geçilir. Bu terapiler de bir takım egzersizlerden ibarettir.” İfadelerinde bulundu.
Yazar
Özlem Gültekin Çelik Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Özlem Gültekin Çelik
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.