Varikosel (Damar Genişlemesi) Ve Mikrocerrahi Yöntemle Ameliyat

Yazar Coşkun ŞahinÜrolog • 18 Aralık 2019 • Yorumlar:

  1. Varikosel Nedir ?

Testisin toplar damarlarının genişlemesi, kıvrımlanması ve normalde kalbe doğru olan kirli kan dolaşımının testise doğru geri dönmesi hastalığıdır.

  1. Varikosel Kimlerde Görülür ?

Varikosel genç erkeklerin hastalığıdır. 14 yaşından itibaren her yaşta görülür. Genellikle sol tarafta olur. Sağda veya iki taraflı da olabilir.

  1. Varikosel Ne Tür Şikayetlere Neden Olur ? 

Ağrı yapmasının yanı sıra kısırlığa neden olması açısından genç erkeklerin korkulu rüyası olabilmektedir. Tedavisi sadece ameliyattır.

  1. Her Varikosel Olgusu Ameliyat - Tedavi Edilmeli Mi ?

Ağrı yapmıyorsa, sperm sayısı ve özellikleri konusunda olumsuz etki yapmamışsa, kişi çocuk istemiyor veya yeterli sayıda çocuğu varsa ameliyat edilmek zorunda değildir. Ancak belirgin varikoseli varsa yani karşıdan bakıldığında dahi sol torbada şişmiş damarları gözüküyorsa, o taraftaki yumurtası küçülüyorsa, sperm sayısı olumsuz etkileniyorsa bu olgular mutlaka ameliyat edilmelidir. Bir de en çok istismar edilen bir grup var ki bu hastalarda klinik olarak gözlenebilen varikosel yoktur. Ancak dopler ultrasonda varikosel rapor edilmiştir. Sperm sayısı normal olan bu hastaların kesinlikle varikosel ameliyatı olması taraftarı değiliz. Sperm sayısı düşük ise dopler ultrasonda geri akım var mı diye bakmak lazım. Varsa ameliyat önerilebilir. Yoksa ameliyattan yarar görme şansları zayıftır ve bu hastalara bildirilmelidir. 

  1. Sperm Sayısı Normal Bir Erkekte Ne Olmalı ?

Normal bir erkekte sperm sayısı 1 ml’de 20 milyondan fazla olmalı, en az % 50-60’ı canlı olmalı, canlı spermlerin en az % 25’i ileri doğru hareket etmeli, Kruger kriterlerine göre normal sperm oranı % 4-14 arasında olmalı

  1. Varikosel Bulunan Hastada Ameliyat Şekli Nasıl Olmalı ? Mikrocerrahi Yöntem Üzerinde Duruluyor Nedir Bu ? 

Tarih boyunca varikosel ameliyatının şekli değişim göstermiştir. Karın içerisindeki testis damarlarının bağlanması, yüksek kasık kesisi, laparoskopik girişimler, radyolojik olarak damar içine tıkayıcı maddeler verilmesi. Bunlar artık uygulanmıyor.

Açık klasik cerrahi günümüzde her hekim tarafından yapılıyor. Bu cerrahide çıplak gözle görülen damarlar bağlanıyor daha küçük damarlar es geçilebiliyor. Bu da ileri de hastalığın tekrar etmesine neden olabiliyor.

  1. Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı Nedir ? 

Mikrocerrahide ise mikroskop altında daha büyük görüntüler eşliğinde ameliyat yapılıyor. Yaklaşık 8-16 kat büyütme ile küçük damarlar bile bağlanabiliyor.

  1. Mikrocerrahinin Başka Yararı Var Mı ?

 Evet var. Mikrocerrahi yöntem sayesinde testisi besleyen atardamarlar korunabiliyor böylece ileride olabilecek testis atrofisi yada küçülmesi önlenmiş oluyor. Bir de lenfatik beyaz kan damarları görülür ve bağlanmaz. Yoksa aksi taktirde testis etrafında suyun biriktiği hidrosel denen komplikasyona sebep olunabilir. Bu da ilerde gereksiz başka bir ameliyat demektir.

  1. Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı Herkes Tarafından Yapılıyor Mu ?

 Mikrocerrahi sertifikası olan hekimlere yaptırmakta yarar vardır.

  1. Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatının Olumsuz Bir Yanı Var Mı ?

 Mikrocerrahi varikosel ameliyatında hastalarımız için herhangi bir olumsuzluk yoktur.

 11. Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı Sonrası Nüks ( tekrarlayan ) Varikosel Gelişir Mi ?

İhmal edilebilecek kadar düşük oranda gelişir. Çünkü bu ameliyatta mikroskop altında tüm toplar damarlar bağlanmakta atardamarlar ve beyaz kan damarları tam olarak korunabilmektedir.

12.  Ameliyat Sonrası Güncel Aktivitelerime Ne Zaman Başlarım? 

Ertesi gün sokağa çıkabilir işlerinizi yapabilirsiniz. Bir hafta ağırlık kaldırmamaya dikkat etmek gerekiyor.

Varikosel Ameliyatı Gerekli Mi ?

Varikosel ameliyatı her zaman gerekli değildir. Eğer varikosel hafif derecede, hastanın ağrısı yok, yapma kaygısı yok ve testis küçülmemiş ise ameliyat gerekli değildir. Bazı hastalar vardır ki muayene de varikosel yoktur. Ancak doppler ultrasonla varikosel rapor edilmiştir. Bu hastalarda ameliyat kararı alırken daha dikkatli olmak gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Coşkun Şahin Üroloji, Çocuk Ürolojisi, Androloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)