Varis Yazısı
Yazar Serra Özkan • 20 Kasım 2017 • Yorumlar:
20’li yaşlardan itibaren hem kadınların hem de erkeklerin bacaklarında görülen varisler bir damar hastalığı olup, kanı akciğer ve kalbe geri taşıyan toplar damarların ilerletici bir şekilde genişlemesidir.
Varisin nedenleri konusunda birkaç farklı kuram vardır. Bunlar; toplardamar duvarlarının ve kapakçıklarının genetik zayıflığı, düşük lifli beslenme sonucu dışkılama sırasında fazla zorlama nedeniyle damarlara yük binmesi, uzun süre ayakta kalma, sigara tiryakiliği ve ne yazık ki fazla kiloluk ve obezitedir.
Varis problemi yaşayan veya genetik olarak varis problemleriyle karşı karşıya olan bireylerin öncelikli olarak ideal kilolarında olmaları, varsa fazla kilolarından sağlıklı yoldan kurtulmaları gerekmektedir. Kilo vermeyi hedeflerken bağırsak sağlığını da ön planda tutarak liften zengin, Akdeniz tipi bir beslenmeyi benimsemelilerdir.
ABD ve gelişmiş ülkelerin aksine, yüksek lifli ve işlenmemiş gıda tüketen ülkelerde varis görülme oranı daha azdır. Düşük lifli beslenen ve genellikle dışkılama problemleri yaşayan kişilerde dışkılama sırasındanki zorlamaya bağlı olarak karın içi basınç artar ve kanın bacaklardan yukarıya akışını engeller. Aşırı basınç zamanla toplardamar duvarını önemli ölçüde zayıflatır, varis ve hemoroid oluşumuna neden olur. Peki kabızlıktan korunmak ve kabızlığı çözmek için neler yapmalıyız?
-
Yeterli sıvı almak için öncelikli olarak su ihtiyacı bilinmelidir. Ağırlık*30 ml olarak hesaplayacağınız su ihtiyacınızı gün içerisinde bölerek mutlaka tüketin.
-
Her ana öğününüzde 1 çorba kasesi kadar çiğ sebze, günde 2 sefer de avuç içiniz kadar meyve tüketin.
-
Kabuksuz tüketilebilecek meyveleri soymadan tüketin.
-
Unlu mamullerden işlenmiş buğday unu içeren gıdaları, işlenmemiş olanlarıyla değiştirin. Örneğin; beyaz ekmek değil çavdar veya tam buğday unundan yapılmış ekmek, makarna tercih ederken tam buğday ve kepekli olanları, atıştırmalık krakerlerde yulaflı, kepekli olan çeşitleri gibi..
-
Yoğurdunuzu evde mayalayın.
-
Her gün mutlaka kapsül veya şase şeklinde eczaneden alabileceğiniz herkes için güvenilir olan probiyotik desteklerden kullanın.
-
Mutlaka vitamin ve mineral seviyelerinize 3 ayda 1 baktırın. Bazı vitamin mineral eksiklikleri de ne yazık ki kabızlık sıkıntısı yaşatabilmektedir.
-
Haftada 150 dk. Orta tempolu egzersiz yapın.
-
Eğer mümkünse stres kaynaklarınızdan uzaklaşacak yollar bulun.
Tüm beslenme önerilerini uyguladıktan sonra devam eden kabızlık durumlarından mutlaka bir gastroenterolog ile görüşün.