Vücudumuzu Yenileyen Besinler

Yazar Yusuf GülDiyetisyen • 5 Haziran 2020 • Yorumlar:

Spor sonrasındaki beslenmeniz umursamazca beslenebileceğiniz bir öğün değil. Çünkü kuvvetli bir antrenman sonrası alınan duştan sonra vücudunuza aldığınız besin, vücudunuzun kendini toparlayabilmesi için önemli bir rol oynar. Kaldırımda yürürken ya da bisiklet sürerken ne kadar hareketli olursanız o kadar çok aktivite sağlamış olursunuz. Bu aktivitelerden sonra besleneceğiniz öğünün içeriği vücudun kendisini yenileyebilmesi için önemlidir.

Bugünün modern, hızlı, stresli yaşamı, kötü beslenme, çevre kirliliği ve fiziksel aktivite yapmayan, zamanını daha çok bilgisayar karşısında geçiren insanı hücrelerinin yenilenmesine ihtiyaç duyar. Çünkü bu yaşam tarzı cilt hücrelerine hasar veriyor. Hücreler zarar görünce 30 yaşından sonra yaşlanma süreci hızlanır. Bu yaşlanmanın önüne geçebilmek için hücrelerinizi yenileyen birkaç besine ihtiyacınız var.

Hücreler, büyümek ve sağlıklı kalabilmek için gerekli enerjiyi sağlamak, ayrıca serbest radikaller denilen zararlı kimyasallara karşı korunmak için KoQ10 kullanırlar. Koenzim Q10 serbest radikallerin zararsız hale getirilmesinde etkilidir. Elektron vererek ya da alarak saldırgan oksijen moleküllerini zararsız hale getirir. Koenzim Q10, vücudumuzda doğal olarak oluşan, yağda çözünebilen, organik bir madde olarak adlandırabileceğimiz ve vitamin özellikleri gösteren, hücreler arasında elektron taşıma özelliğine sahip bir maddedir. Ubiquinone olarak da adlandırılan koenzim, genellikle besin takviyesi olarak kullanılmaktadır. En önemli özelliği, enzimlerle bir arada çalışıp hücrelere enerji sağlaması ve bu yolla kaslara güç vermesidir.

Yapılan bir araştırmada İsveç halkının ortalama koenzim Q10 alımının 2 – 20 mg/gün olduğu hesaplanmıştır. İşte hücrelerimizi yenileyecek olan koenzim Q10 bakımından en zengin besinler;

Kırmızı Et ve Balık

Tüketim verileri ve gıdaların içerdiği koenzim Q10 miktarlarından faydalanılarak ortalama günlük koenzim Q10 alımının çoğunluğunun kırmızı etten (% 64) sağlandığını belirtilmiştir. Balık türlerinden ise en fazla koenzim Q10 içeren balık somondur.

Sebzeler

Sebzeler arasından en çok hücrelerimizi yenileyen besinler ise brokoli ve karnabahardır. Yarın kase haşlanmış brokoli veya karnabahar yaklaşık 0.5 mg koenzim Q10 içerir. 

Kuruyemiş ve Tohumlar

Bu grupta en çok koenzim Q10 içeren besinler arasında ise yer fıstığı, susam ve şamfıstığı gibi besinler yer alır.

Yağlar 

Soya fasulyesi yağı, kanola yağı ve susam yağı gibi bazı doğal yağlar koenzim Q10 içerir. Örneğin 1 yemek kaşığı soya fasulyesi yağında 1.3 mg, 1 yemek kaşığı kanola yağında ise 1 mg koenzim Q10 gibi yüksek değerlerde bulunur. Ancak bu miktarlar yağın nasıl işlendiğine bağlı olarak değişebilmektedir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)