Vücut Bileşiminiz
Yazar Nesrin Eriş • 18 Ocak 2016 • Yorumlar:
Hiç düşündünüz mü, vücudumuz nelerden meydana gelir? Yekpare bir bütün gibi algıladığınız ve oysa sayısız gelişmelerin yaşandığı vücudumuzun bileşimi nedir?
Vücut bileşimi; su, protein, yağ, mineral, vitamin ve çok az bir miktar da karbonhidratlardan oluşur. Bu maddelerin vücutta ideal oranlarda bulunması yaşam kalitenizi, sağlığınızı, yani tüm hayatınızı etkiler.
Vücut su oranınız, toplam ağırlığınızın %55-60’ı kadar olmalıdır. Vücudunuzdaki protein miktarı ise toplam ağırlığınızın %18-20’sini kaplar. Bu protein oranı, erkeklerde daha fazla olabilir. Erkeklerin kas tonusu ve miktarı kadınlardan daima daha fazladır. Bu durum, erkeklerin metabolizmalarının daha hızlı çalışmasına neden olur.
Vücudunuzda bulunması gereken ideal yağ oranı, cinsiyete göre değişmektedir. Yağ oranı, erkeklerde %15-16, kadınlarda ise %21-24 arasındadır. Vücudunuzdaki yağ oranı arttığında, bileşimindeki su oranı düşer. En düşük kalorili diyetle bile vücut yağ miktarınızı asla sıfırlayamazsınız. Vücudunuzda en az %3 oranında yağ bulunmak zorundadır. Mineral oranına baktığımızda ise vücut bileşeni olarak %4-5 civarında mineral bulunduğunu görürüz. Bu oran yaşa, cinsiyete ve coğrafi bölgeye göre değişir.
Zenciler, beyaz ırktaki bireylerden daha fazla mineral oranına sahiptir
Vücut bileşiminizde %1 oranında bulunan karbonhidratlar, karaciğer ve kaslarınızda toplanır. Karbonhidrat, özellikle egzersiz sırasında beyin için hayati bir önem taşır.
Son olarak vitaminler, vücudumuzun bütün hücrelerinde eser miktarlarda bulunur.
Vitamin ve mineraller vücudunuzda üretilemez. Bu maddeleri dışarıdan almak zorundasınız. Kaynak, tabii ki tükettiğiniz besinlerdir.
Su içmemiz neden önemli? Çünkü su, vücudumuz tarafından çok az miktarda üretilir. Bu da besinlerin enerjiye çevrilmesi sırasında meydana gelir ve bu işlemlerin yarattığı suyun tamamı, günde bir bardak bile etmez. Diğer yandan günde idrarınız, teriniz ve nefesinizle yaklaşık olarak 2 litre su kaybedersiniz.