Yağ Yakımı İçin Gerekenler

Yazar Ayça SezginerDiyetisyen • 3 Eylül 2018 • Yorumlar:

Kilo vermemiz için önce bedenimizi iyi tanımalı, neleri gereksinimi olup nasıl çalıştığını iyi kavramalıyız. Vücudumuz kendisini koruyabilmek için kilo vermeye değil kilo almaya yönelik çalışmaktadır. Eski çağlardan beri bu böyledir. Günümüzdeki beslenme şekliyle kilo vermemizi sağlayan sistemleri bozmuş, kilo almamızı sağlayan sistemleri güçlendirmiş durumdayız. Böylece anatomik dengemizi bozduğumuzu ve vücutlarımızı bir yağ depolama makinelerine çevirmiş olduğumuz gerçeğiyle karşı karşıyayız. Peki jöle gibi yağ dokusunu yerine sert bir vücuda, kaslara ve sert yağ organlarına sahip olmak için neler yapmalıyız?

Öncelikle vücudumuzun yağ yakma kapasitesini arttırmalıyız. Yağ dokusu, vücuda alınan fazla enerjinin depolandığı yerdir. Bu yüzden aklınıza ilk gelen olan enerji kısıtlaması her zaman işe yaramaz. Vücut ya yağları yakacaktır ya da enerji için kasları parçalayacaktır. Bu yüzden yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Vücudumuzun kas kütlesini arttırmalıyız. Kaslarınızın gelişimi ve onarımı için yağsız, yüksek kaliteli ve herkesin alması gerektiği ölçüde proteinle beslenmelisiniz. Kaslarımızın asıl avantajı kalori ile beslenmeleridir. Yani kaslar her hareket ettiğinde siz kalori yakarsınız. Yarım kilo kas varlığını sürdürebilmek için 40 ile 120 kalori yakarken yağ bunun için sadece 1 ile 3 kaloriye ihtiyaç duyar. Vücudumuzdaki kas oranı ne kadar artarsa yağ yakmamız o kadar kolaylaşır.

Yağ yakmamızı kolaylaştıran bazı besinlerde vardır:

Ananas: Amino asit ihtiyacının karşılanmasına ve mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Ayrıca çok iyi bir yağ yakıcıdır. Her gün 1 ince dilim ananas tüketerek karın bölgenizde 4-5 cm incelme sağlarsınız.

Probiyotik: Yararlı bakteri içeren yoğurt, kefir, ayran gibi besinleri tüketmek bağırsaklara çok iyi gelir. İkinci beynimiz olan bağırsakların aktif çalışmasını sağlayan probiyotik gıdalar metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır.

Yulaflı Bar: Triptofan açısından zengin olan yulaflı barları ara öğünde tüketmeniz sizi tok tutarak, iştahınızı kontrol etmenizi sağlayacaktır.

Kivi: C vitamini yönünden çok zengin olan kivi düşük kalori içeriği ve bol lifli yapısıyla yağ yakımını sağlamakta çok etkili bir meyvedir.

Tatlı patates: A vitamini ve beta karoten açısından çok zengin olan tatlı patates kan şekeri dengenizi sağlayarak acıkmanızı geciktirip kilo kontrolünüzü sağlar. Haftalık 200 gr tüketmeniz yeterlidir.

Brokoli: C, B vitaminleri, kükürt gibi minerallerden zengin bir sebzedir. Brokoliyi haşlayarak üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağ ve bol sirke ekleyerek ana öğünlerde bol miktarda tüketebilirsiniz. Lif açısından zengin olduğu için yağ yakımına yardımcıdır.

Hurma: Harika bir antioksidan ve magnezyum kaynağıdır. Kan şekeri ve kan basıncını dengelemeye yardımcıdır. Ayrıca günlük tatlı isteğinizi bastırarak çikolata ve tatlıya yönelmenizi engeller ve yağ yakımını sağlar.

Tarçın: Her gün 1 gr tarçın kullanan bireylerin kan şekerinde %20 oranında düşüş görülmüştür. Su dahil bütün içeceklerimize çubuk tarçın kullanabilirsiniz. Bu şekilde iştahınızı kontrol altına alır ve kilo vermenizi kolaylaştırırsınız.

Üzümsü meyveler: Çilek, ahududu, böğürtlen, vişne gibi üzümsü meyvelerde bulunan bileşenlerin kardiyovasküler sağlığı geliştirici, kanseri önleyici ve menapozun etkilerini azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Yüksek lif içeriği ile ara öğün alternatifi olarak kullanılabilir ve yağ yakımına yardımcı olurlar.

Yeşil çay: Yeşil çay tüketmek metabolizmanızı hızlandırır. Yapılan araştırmalara göre yeşil çay tüketmenin kilo alımını yavaşlattığı ortaya çıkmıştır. Düzenli olarak günde 1-2 fincan yeşil çay içimi bel çevrenizde aylık 2-3 cm incelme sağlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)