Yağ Yakımını Hızlandırmak
Yazar Olcay Barış • Diyetisyen • 5 Mart 2019 • Yorumlar:
Yaşamımız boyunca yaptığımız hatalı diyetler, hareketsiz yaşam, kilo alıp verme süreci, genetik yapı, kas miktarımızın yoğunluğu ve uyku düzenimizin bozulması gibi etmenler metabolizmamızı yavaşlatıp yağ yakım hızını azaltabiliyor dolayısıyla kilo vermeyi zorlaştırıyor. Sağlıklı kilo kaybı ve dengeli-düzenli bir beslenme programı içinde pratik bilgiler sayesinde yağ yakım hızınızı arttırabilirsiniz. Nasıl mı? İşte öneriler…
Acı biber ve zencefilin sırrı
Acı biberin içerdiği kapsaisin adlı madde %23-25 oranında metabolik hızı arttıran bir etkiye sahip. Zencefilin köklerindeki yumrular ise dolaşım ve sindirim sistemini uyararak damarları genişletip vücut ısısını arttırmakta ve böylece metabolizmayı %20 oranında hızlandırabilmektedir. Günde 1er çay kaşığı acı biber ve zencefil tüketmeyi ihmal etmeyin. Ancak mide rahatsızlıkları olanların acı biberi dikkatli tüketmesi gerekmektedir.
Orta yoğunlukta ve düzenli spor
Fiziksel aktivite yağ yakımını sağladığı gibi, düzenli yapılması metabolizma hızını arttırıyor, daha enerjik hissetmeyi, hareketli ve zinde kalmayı sağlıyor. Yapılan çalışmalar, 3 saati aşan ağır bir spor yerine orta yoğunlukta ve düzenli sporun olumlu etkilerini göstermiş. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisindeki gibi haftada en az 150 dakika düzenli spor metabolizmanız ve yağ yakımınız için yararlı olacaktır.
Yeşil çayın etkisi kanıtlandı
En fazla yeşil çayda bulunan “kateşin” adlı antioksidan maddenin kilo kaybını sağladığı ve metabolizmayı hızlandırdığı araştırmalarca desteklenmektedir. Yüksek tansiyon sorununuz yoksa günde 2-3 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz. Ancak dikkatli olun, bu miktardan fazlası çarpıntı ve uykusuzluğa yol açabiliyor.
Yemeklerden önce 2 bardak su
Vücudumuz normal koşullarda günlük ortalama 2,5 litre su kaybediyor. Su miktarı azaldığında da vücutta depolanan yağ miktarı artıyor. Ayrıca az su tüketimi nedeniyle böbrekler çalışmıyor, metabolizma yavaşlıyor.
Su içmenin iştah kontrolü üzerindeki etkisini biliyor musunuz? Boston Amerika Kimya Topluluğu tarafından yapılan bir çalışmaya göre yemekten önce 2 bardak su içen insanların 75 ile 90 kalori arası daha az yemek yedikleri tespit edilmiştir. Bunun nedeni suyun iştahı bastırarak midede hacim kaplaması ya da bazen susadığımızda kendimizi aç hissetmemiz olabilir. Yemeklerden önce içilen iki bardak su iştahı bastırmakta ve bedenin depolanmış yağlarını metabolize etmesine yardımcı olmaktadır.
Kalsiyum olmadan olmaz
Yapılan çalışmalara göre; beslenmedeki kalsiyum miktarının arttırılması yağ yıkımını hızlandırarak kilo vermeyi destekliyor, metabolizmayı hızlandırıyor. Kalsiyumun yağ hücrelerini hacmen azaltıcı etkisi olduğu araştırmalarca da desteklenmektedir. Süt ve süt ürünlerinden özellikle lor peyniri, kaşar peyniri, süt, yoğurt, ayran, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler iyi birer kalsiyum kaynağı. Yeterli kalsiyum almak için günlük olarak 3 bardak (600 mL) süt, yoğurt, ayran, kefir gibi süt ürünlerini tüketmeye özen gösterin.
Yemeklerinize soğan veya sarımsak ekleyin
Soğan ve sarımsakta bulunan “allicin” maddesi kan dolaşımını uyarıyor, sindirimi harekete geçiriyor, vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakımını arttırıyor. Yemeklerinize ve salatalarınıza soğan ile sarımsak katmayı unutmayın.
Kan şekerine dikkat
Özellikle beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi kan şekerini hızlı yükseltip insülin hormonunun salgılanmasına yol açan besinlerin yenmesi hızlı ve tekrar acıkmaya neden oluyor. Bu nedenle tok tutan liften zengin besinlerden yulaf, tam tahıllı ürünler, taze sebze ve meyveler, kuru baklagilleri düzenli tüketmeniz çok önemli. Çünkü lif metabolizmayı hızlandıran bir etkiye sahip.
Tok tutan yumurta
Yumurtanın son derece önemli protein kaynağı olduğuyla ve uzun süre tok tuttuğuyla ilgili bilimsel veriler var. Sabah kahvaltıda yiyeceğiniz bir haşlanmış yumurta sizi gün içerisinde açlık krizine karşı güçlü kılar, metabolizmanızı hızlandırır. Yapılan iki kontrollü deney kahvaltıda yumurta tüketmenin tokluk hissini arttırıp günlük kalori alımını azaltabileceğini göstermiştir. Eğer yumurta tüketmekte zorlanıyorsanız çorbalarınızın içine blender yaparak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
Uykunun etkisi büyük
Uyku vücuttaki birçok hormon düzeyini etkiliyor. İştahı etkileyen iki hormon var: leptin ve ghrelin (açlık ve tokluk hormonları). Leptin vücuttaki yağ hücreleri tarafından üretilir ve açlığı bastırmaktan sorumludur. Ghrelin mide tarafından salgılanır ve iştahı tetikler. Uyku eksikliği kandaki leptin seviyesini düşürür ve ghrelin seviyesini arttırır. Bu durum iştahın artmasıyla sonuçlanır. Yeterince uyuduğunuzda açlık azalır, bu da kilo vermenize/korumanıza hatta metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olur.
Kafein metabolizma dostu
Kahve içerdiği kafein, niasin, mikroelementler ve antioksidanlar nedeni ile dolaşımı arttırıyor, metabolizmayı hızlandırıyor. Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5 büyük boy çay) olduğu belirtilmiştir. Çay ve kahve tüketiminden pozitif yararlanmak ve metabolizmamızı hırpalamamak için toplam kafein alımının; 1000 mg’a ulaşmamasına dikkat etmeliyiz. Günde 1000 mg kafein alınması halinde iştahsızlık, titreme, baş ağrısı ve kalp çarpıntısı görülebilir.