Yağsız Kalmayın

Yazar Kübra BalDiyetisyen • 30 Ekim 2018 • Yorumlar:

Çevrenizde salatasını yağsız yiyen, tüm süt ürünlerini yağsız tüketen, sebzelerini sadece haşlayan, “light, yağı azaltılmış” etiketli ürünler tercih ederek hayatını bu şekilde devam ettirmesine rağmen yıllarca kilo problemini çözemeyene birçok kişiye rastlamışsınızdır. Zayıflama diyetlerde yağı kısmak, hatta tamamen kaldırmak bir çözüm mü? Yıllardır yağlı beslenmenin vücut yağlarını artırdığı zannedildi. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar rafine gıdalara (beyaz un, şeker, şekerli içecekler,..) karşı vücuttaki insülin hormonun salınımının yağ depolanmasında etkisi olduğunu gösteriyor.
Yani, yağlı yemek yağlandırmıyor. Yağı kısarak beslenmek, geçici olarak kilo kaybı sağlasa da sonrasında verilen kilolar fazlasıyla geri geliyor. Ayrıca düşük yağlı beslenme diyetlerde çabuk acıktırdığı için, sürekli atıştırma hissine ve barsak hareketlerinde yavaşlama nedeniyle kabızlık sorununa neden oluyor.
Diyetinizde ezber bozan değişiklikler yaparak zayıflayın.


1-Yağsız ürünler yerine tam yağlı olanları tercih edin. Lattenizi yağsız sütle içmek, yemeğinizi yağsız yoğurtla tüketmek zorunda değilsiniz. Yağlı ürünler, diyet sürecinde ihtiyacınız olan tokluk hissinin artmasını sağlar.
2-Salatalarınnıza zeytinyağı ekleyin. Diyete başladıktan 2-3 hafta sonra bağırsak hareketleri azalmaya başlar. Bunun nedeni klasik diyetlerde hem yenilen besinlerin miktarının hem de yağının azalmasıdır. Salatalarınıza ekleyeceğiniz sızma zeytinyağı, diyette kabızlık problemini aşmanıza yardımcı olur. 1 tatlı kaşığıyla sınırlı kalmak zorunda da değilsiniz. Büyük bir salata kasesine 2-3 yemek kaşığı dökebilirsiniz.
3-Yemeklerinizin yağını kısmayın ama kızartmada da yapmayın. “1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığı sıvıyağ konulmalıdır” kuralını aşmanın zamanı geldi. Yemeklerinizi kullanırken önemli olan yağınızın miktarı değil cinsidir. Vücudunuzda omega 3/6 yağ dengesini korumanız yağ yakmanızı kolaylaştırır. Mısırözü, ayçiçek yağları yerine yemeklerinizi fındık yağı, tereyağı ve zeytinyağı ile hazırlayın. Ancak yemeğin yağını kısmamak, kızartma yapabileceğiniz anlamına gelmez. Sebzelerinizi tencere ve fırın yemekleri şeklinde pişirmeli, karnıyarık, mücver gibi geleneksel yemekleri kızartmadan, fırında hazırlamalısınız. 
4-İlla ki tavuğun göğüs kısmını yemek zorunda değilsiniz. Etin, tavuğun en yağsız kısmını bulup tüketmenize gerek yok. Sebzelerde olduğu gibi et ürünlerinde de kızarma yapmadığınız sürece, etin, tavuğun, balığın yağlı kısımlarını yiyebilirsiniz. Somon ve  hamsi gibi omega 3 değeri yüksek balıklar tercih edin.
5-Light ürünler yerine yağlı kuruyemişler. Üzerinde “yağsız, light, 0 yağ içerir” yazan paketlenmiş hazır ürünlerin karbonhidrat içeriği fazladır ve çabuk acıktırır. Bu ürünler yerine doğal fast foodlar olan kuruyemişleri tüketin. Badem, ceviz, fındık, kaju gibi vitamin, mineral, yağ ve proteinden zengin atıştırmalıklar diyetlerde sizi hem daha tok tutacak, hem enerji verecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)