Yara İzi Nedir?
Yazar Ömer Sağır • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 12 Şubat 2021 • Yorumlar:
Yara izi; travma, kesi, operasyon gibi çeşitli nedenlerden dolayı oluşmuş deri (epidermis ve dermis) üzerindeki bütünlük kaybı sonucu oluşan kozmetik problemdir.
Yara İzi Tedavileri Nelerdir?
Yara izi tedavisi yara izinin oluşma süresine göre değişmekle beraber çok farklı şekillerde yara izi tedavileri bulunmaktadır. Bir yara izinin son halini alması için en az 1 yıl geçmelidir. Bu 1 yıl içinde ilk 6 ayda yara izi özel kremler ile veya bazı silikon tabakalar ile daha az belirgin hale getirilebilir. 1 yıl sonra hala yara izi belirgin ise karbondioksit lazer, peeling (zayıf asitik maddeler ile cilt soyma işlemi) veya tekrar yara izinin cerrah olarak çıkarılması sonrası daha dikkatlice yara izini azaltarak dikilmesi seçeneği denenebilir.
Yara İzi Geçer mi?
En sık karşılaştığımız sorulardan biri de budur. Yara izini belirleyen en önemli faktör genetiktir. Örneğin esmer ve yağlı ciltlerde yara izi daha kabarık ve belirgin iyileşirken kuru, ince kırışık, soluk deriye sahip bireylerde daha az yara izi kalmaktadır hatta bu yara izi çoğu zaman uzaktan bakıldığında belli olmamaktadır.
Yara izini belirleyen bir diğer faktör ise yaranın lokalizasyonu yani yeridir. Sırt veya göğüs orta hatta yara izi belirgin iken göz kapağı gibi bölgelerde yara izi çoğu zaman uzaktan bakıldığında belli olmamaktadır.
Yaradaki gerginlik yara izini belirleyen bir diğer faktördür. Kırışık derilerde yara izi daha az belirgindir örneğin yaşlılarda cildin elastikiyet özelliği azalmıştır ve bu yüzden cilt kırışır. Yaşlı hastalarda yara izi daha az bırakır. Fakat gergin deride yara izi belirgindir örneğin çocuklarda cilr elastiktir ve gergindir yara hızlı iyileşir fakat yara izi kızararak genişleyebilir. Ve yara izi cocuklarda vucüdün büyümesi ile genişler buyüzden cocuklarda saçlı derideki yara izlerine dikkat etmek gerekir.
Yara izinin doğrultusu da önemlidir. Örneğin yüzde, yüz kaslarının oluşturdu tansiyonu ile paralel kesiler daha az iz bırakmaktadır.
Cerrahi Teknik de önemli bir yere sahiptir. Yara da dikiş izi oluşturmayacak dikiş materyalleri kullanılarak yara izinde gerginiliği azaltacak cilt altı dikiş materyalleri kullanmak gereklidir.