Yardımlaşma ve İşbirliği
Yazar Şeyda Keskiner • Psikolojik Danışman Ve Rehber • 26 Eylül 2020 • Yorumlar:
Sevgili anne-babalar,
Çocuklarımızı bilgili, çağdaş donanımlı bireyler olarak yetiştirme sürecinde milli, ahlaki ve kültürel değerlerimize de bağlı olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Okulda yaptığımız çalışmalara ek olarak siz velilerimizin ev ortamında destekleyici faaliyetlerde bulunmanızı rica ediyoruz.
Yardımlaşma ve yardımseverlik, önemli ve yaygın bir toplumsal değerdir. Toplumsal hayatta karşılaşılan ve çözümünde zorlanılan problemler, yardımlaşma yoluyla kolaylıkla çözülür. İnsanlar çok farklı konularda birbirlerine yardım edebilirler.
Yardımlaşma ve işbirliği aile içerisinde öğrenilir ve okuldaki tutumla şekillenir. Yardımlaşma ve işbirliğini barındıran bir ailede yetişen çocukta bu değer doğal olarak gelişir. Bayramlar, özel günler ve bu değerin gelişiminin destekleneceği uygun zamanlardır. Siz velilerimizle yardımlaşarak ve işbirliği yaparak çocuklarımızın yardımlaşma bilincini kazanmalarını sağlayabiliriz. Bunun için de bazı fikirleri hayata geçirmeliyiz.
-
Yardıma ihtiyacınız olduğu anda ondan yardım isteyin.
-
Ona yardım edin ki yardım görmenin güzelliğini yaşasın
-
Her ”hayır”ınızın mantıklı sebebini çocuğunuza anlatın. Sizi örnek alacağını unutmayın.
-
Küçük yardımlar için teşvik edin. Yardımlaşma ile ilgili davranış örnekleri, hikâyeler anlatın.
-
Bir yardımlaşma/dayanışma derneğinin çalışmalarını takip edin. Sosyal yardımlaşma kavramını vurgulayın.
-
Kendi seçimi olan yardım davranışlarına ket vurmayın. Yardım talebinde haklıysa yardımcı olun. Sorumluluktan kaçmak için yardım istediğinde bu sorumluluğu kendisinin yapabileceğini vurgulayarak onu motive edin.
-
Çevresine karşı farkındalık geliştirmek için onunla konuşun ve dinleyin. Yapılması gerekenlerle ilgili ona fikir danışın.
-
Yardımsever çocuklar yetiştirmenin en belirgin yolu, onlarda görmeyi istediğiniz, cömert, düşünceli ve yardımsever davranışı sizin de uygulamanızdır. Çevrenizde yardıma ihtiyacı olanları fark edip yardımcı olurken, bu davranışın çocuğunuzda da gelişmesi için örnek olun.
-
Çocuğunuzla, hem yardım aldığınız hem de yardımda bulunduğunuz farklı yaşantılarınızı paylaşabilir, o anlardaki duygularınız üzerine konuşabilirsiniz.
“Bir mum, diğerini tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.” MEVLANA