Yarıyıl Tatili, “Dijital Detoks” İçin Fırsat Olmalı

Yazar Emel Sarı GöktenÇocuk Psikiyatristi • 16 Ocak 2020 • Yorumlar:

Çocukların dijital cihaz kullanımı artıyor. Aile içi iletişim azalıyor. Aileler çocukların arkadaşları ile yeterince oyun oynamadığından ve sosyalleşemediğinden yakınıyor. Yarıyıl tatilinin hem çocuk hem de ebeveynler açısından beraber zaman geçirme için bir fırsat olacağını belirten uzmanlar, dijital detoks önerisinde bulunuyor. “Dijital detoks yalnızca evdeki çocuğa uygulanacak bir yöntem değildir” diyen uzmanlar, “Aile hep birlikte böyle bir karar alıp uygulayabilir. Bu zaman aralığı keyif verici birçok aktivite, spor ve sanat etkinliğiyle doldurulmalı” tavsiyesinde bulunuyor.

Özellikle çocuklarda dijital cihazlara aşırı bağlanmanın arttığı günümüz toplumunda böyle fırsatları değerlendirmek önemlidir.

Dijital cihaz kullanımı mutlaka sınırlandırılmalı

Burada temel nokta, bu araçların zaman ve içerik açısından çocuğa zarar vermeyecek düzeyde kullanılmasıdır. Eğer aile bu konuda sınır koyamazsa, çocuğun tek eğlenme ve doyum kaynağı bilgisayar oyunları, youtube videoları ya da sanal medya oluverir. Bunun sonucunda da çocuğun sosyal becerileri, akademik başarısı ve ruh sağlığı olumsuz etkilenir. Aileler çocuklara bu konuda model olup dijital cihazların sadece yaşamın küçük bir parçası olduğunu öğretmelidirler.

 

Keyif alınacak başka alanlar deneyimlenmeli

 

Bu nedenle aileler her fırsatta küçük kaçamaklar yapmayı planlamalı, çocuklara hayatta keyif alacak birçok başka alan olduğunu deneyimleyerek yaşatmalıdırlar.

 

Sosyal becerileri zarar görüyor

 

Okul başarıları, akran ilişkileri ve uzun dönemde sosyal becerileri zarar görebilir.

 

Dijital detoks ailece uygulanmalı

 

Aile hep birlikte böyle bir karar alıp uygulayabilir. Tabi bu zaman aralığını keyif verici birçok aktivite, spor ve sanat etkinliğiyle doldurmak kaydıyla...

 

Kontrolden çıkan kullanıma dikkat!

 

Dijital aletlerin kullanımının ailenin hayatında sınırlandırılmış bir yer alsa ve eğlenme, bilgi edinme, haberleşme, bankacılık işlemleri gibi hayatı kolaylaştırma üzerinde odaklansa herhangi bir sıkıntı yaşatmayacaktır. Eğer kullanım bizim kontrolümüzün dışına çıkıyorsa ve içerikler zarar verici konulara dönüşüyorsa sorun var demektir.

 

Tek keyif aldığı konu bilgisayar olmamalı

 

Zaman sınırlamasının aşılması demek, çocuğun oyun başından kalkamaması, hayatında tek keyif aldığı konunun bilgisayar oyunları olması, ödevlerini, derslerini ve sosyal çevresini aksatmaya başlaması durumudur. Çocuk bu hale gelmeden aileler zaman konusundaki sınırlamaları çocuklarına getirmeli ve bunu düzenli bir şekilde kontrol etmelidirler.

 

Zararlı içeriklere karşı aile önlem almalı

 

İçerik olarak agresyon ve şiddet içeren oyunların ya da çocuk ruh sağlığına zarar verici nitelikte olumsuz içeriklerin önüne geçilmesinin önemlidir. Ailelerin bu konuda güvenlik tedbirlerini almaları ve bu konularda çocuklarını uyarmaları ve bilgilendirmeleri uygundur.

 

Anne-baba önce kendisi model olmalı

 

Sınırsızca internet kullanımı, sosyal etkileşimi yok sayıp bütün zamanını telefon karşısında geçirme, sürekli oyun oynama gibi davranışlara dikkat etmeliler.

 

Dijital detoks için bu önerilere kulak verin

 

İnternet ya da oyunla geçirilen süre konusunda aile çocukla, haftaiçi ve haftasonu olmak üzere bir süre kısıtlaması getirmeli, çocuktan buna dikkat etmesi istenmeli, ancak anne-babanın yine de kontrolü sürdürmesi uygundur.

 

Çocuklara zarar verici içerikler konusunda aile gerekli önlemleri almalı, bu içeriklerin zararları konusunda çocuklarını bilgilendirmeli.

 

Aile birlikte zaman geçirmek için evde oynanabilecek oyunlar (tavla, kızmabirader, satranç, lego gibi) satın almalı, boş zamanlarda aile üyeleri bir araya gelerek karşılıklı etkileşim halinde oyun oynamalı.

 

Sohbet edilmeli

 

Birlikte yemek yenirken ya da boş zamanlarda bolca sohbetler edilmeli, çocuklara hoşlarına gidecek hikayeler anlatılmalı, sevgi gösterilmeli.

 

Uygun zamanlarda aile birlikte dışarı çıkmalı, arkadaş ve akraba ziyaretlerine gitmeli ve bu etkinlikler sırasında da karşılıklı etkileşim ve sohbet sürdürülmeli.

 

Anne-baba kendileri için de birtakım hobilere ve uğraşılara sahip olmalı, çocuklarını da spor ya da sanatsal aktivitelerde desteklemeli, keyif alabilecekleri etkinlikleri hayatlarına katmaya çalışmalı.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emel Sarı Gökten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)