Yaşasın Kızım Regl Oldu!
Yazar Sedef Yıldırım • Psikolog • 30 Haziran 2022 • Yorumlar:
Bu başlık size ilginç gelmiş olabilir. Regl dendiğinde yaşasın kelimesinden çok eyvah kelimesini duymaya alıştırılmış olabilirsiniz. Bunun artık değişme vakti gelmedi mi değerli okuyucum?
Ülkemizde kadınlara yüklenen yüklerden biri de tartışmasız regl tabusudur. Kadınların adet dönemlerinin ayıp, utanılacak ve saklanılması gereken bir dönem olduğu düşünülür ve ülkemizdeki kadınlar genç yaşlarından itibaren kendi bedenlerinden utanma yanılgısına düşerler. Oysa ki kadının adet döngüsü sağlığının ve yüce doğurganlığının bir kanıtıdır ve kutlanmalıdır.
Ülkemizde kadınlar adet olduklarını çevrelerinden saklamakta ve ped alışverişi kadar temel olan bir ihtiyacı giderirken bile zorlanmaktadırlar. Regl döneminin tabusunu yıkmak tamamen bizlerin elindeyken buradaki en büyük görev ise ebeveynlere düşmektedir. Anne ve babalar kız ve erkek çocuklarına regl dönemi hakkında doğru bilgilendirmeyi gerek kendileri yapmalı, gerekse okullarda cinsel eğitimin hem kız hem de erkek çocuklarına eşit düzeyde verilmesini sağlamalıdır. Kız çocuklarının yaşadıkları adet döngüsünün vücutlarında ne gibi değişimler yaratacağından bahsederken aynı zamanda saklanacak ve utanılacak bir yanı olmadığı mutlaka anlatılmalıdır. Aynı şekilde erkek çocukları da adet döngüsünün ne anlama geldiği ve kadınlarda ne gibi fiziksel/ruhsal değişimlere yol açtığı konusunda bilgilendirilmelidir. Unutmayalım sevgili anne ve babalar, eğitim evde başlar.
Peki değişim nerede başlar? Değişim dilimizde başlar. Regl bir hastalık değildir fakat adet döneminden bahsederken adet olmayı ‘’hastalık’’ olarak nitelendiririz. Bu kullanımdan vazgeçerek değişim sürecini başlatabiliriz. Ya da gergin bir kadın gördüğümüzde hayatında ters giden veya canını sıkan bir şeyler olabileceğini düşünmeden ‘’Ay başı sanırım…’’ diye sormaktan vazgeçerek…
Peki kızı regl olan bir anne ya da babanın yaklaşımı nasıl olmalıdır?
Öncelikle kızınıza regl olmanın korkulacak bir şey değil, doğal bir süreç olduğunu ve yetişkinliğe ilk adım anlamına geldiğini açıklamalısınız. Kızınızın size regl ile ilgili sorular sormasına izin verin ve hatta kendi tecrübelerinizi onunla paylaşın. Ona ped kullanmayı öğretin. En önemlisi bu durumdan utanmaması gerektiğini ve sizinle her zaman konuşabileceğini ona hissettirin. Kendi isteği haricinde bu durumu kimseyle paylaşmayın fakat babası ya da erkek kardeşleriyle de bu durumu rahatlıkla konuşabileceğini ona anlatın, hazır hissettiğinde bu konuda onun konuşmasına izin verin.