Yaygın Diyet Hataları
Yazar Gülsüm Kınalı • Diyetisyen • 28 Eylül 2018 • Yorumlar:
Her bireyin kendi başına mutlaka diyet denemeleri olmuştur.Bu denemeler kötü sonuçlanmış olabilir.Size yaygın diyet hatalarından bahsetmek istiyorum:
-
Diyetisyen kontrolü olmadan zayıflamak:Beslenme programı kişiye özel olup kan bulgularınız ve vücut analiziniz değerlendirildikten sonra mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır.
-
Kahvaltıyı atlamak:Sabahları yaşanılan iştahsızlık ya da işe yetişme paniği kahvaltıyı atlamanıza neden olabilir.İşe giderken yoldan aldığınız simit ve poğaça tarzı atıştırmalıklar sizin güne geride başlamanıza neden olur.Bu tarz basit karbonhidratlar çabuk acıkmanıza neden olur.Benim önerim sabah aceleniz varsa yoğurt,yulaf ezmesi ve meyveyi karıştırıp tüketmeniz!
-
Öğlen yemeğini geçiştirmek:İşe daldınız,yoğunsunuz;belki de açlığınızı hissetmediniz bile.Fakat ikindide kan şekerinizin ani düşmesiyle birlikte tatlı veya karbonhidrat arayışına girebilirsiniz.Akşamdan hazırladığınız peynirli domatesli sandviçle öğle yemeğinizi sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz.
-
Su tüketimine dikkat etmemek:Çok sık rastladığım sorunlardan biri: Çok çay içiyorum,kahve tüketiyorum su tüketmeme gerek yok..Hiç biri su yerine geçmez eğer metabolizmanızın çalışmasını istiyorsanız en az 2.5 litre su tüketmeye çalışın!
-
Yanlış atıştırmalık tercihleri:Çok acıktınız ve markete girdiniz.Burda dikkat edilecek nokta lütfen ürün etiketini detaylı bir şekilde okuyun.İçeriğindeki şeker,lif ve protein miktarına bakın.Tercih ederken de şekersiz,yüksek lifli ve proteinli ürünler tercih etmeye çalışın.
-
Spor yaptıktan sonra aşırı yemek yemek:Eğer yoğun bir spor yaptıysanız aşırı aç hissedebilirisiniz.Bu çok normal!Benim önerim spor çantanızı bir protein bar atın!
-
Bu işe sadece süreç olarak bakmak:Bu durumda sıklıkla rastlanan problemlerden.Eğer diyete süreç olarak bakarsanız yine başladığınız yere dönersiniz.Burada odaklanacağınız nokta yeme davranışınızı tamamen değiştirip ömür boyu sürdürmektir!
-
Televizyon ya da bilgisayar başında yemek yemek:Yemek yerken sadece yemek yemeye odaklanın.Farkında olarak yavaşça çiğneyerek yemek yemenin tadının çıkarın.Yapılan araştırmalar dikkatsiz yemek yemenin ilerleyen saatlerde fazladan yemek yemenize neden olduğunu gösteriyor.
-
Az uyumak:Günde en az 7 saat uyumaya çalışın.Yapılan çalışmalar günde 7 saatten az uyuyan kişilerin kilo alma risklerinin daha yüksek olduğunu saptamış.Aynı zamanda uyku sırasında salgılanan hormonlar yağ yakımına destek olmaktadır.
-
Diyet süresince her gün tartılmak:Bu sizi girdiğiniz doğru yoldan uzaklaştırabilir.Baskülde gördüğünüz artış sizin diyeti bırakmanıza neden olabilir.Bu yüzden diyetisyeninizin takip ettiği süreçlerde tartılmaya özen gösterin.
-
Şok diyetlerle kısa sürede kilo vermek:Hızla verilen kilolar hızla da geri alınmaktadır.Aynı zamanda çok aç kalınıp şok diyetlerle sağlıksızca da zayıflamak kişiyi sonrasında bir yoksunluğa iter ve kalorili yiyeceklere yönelim daha da artabilir.Bunun için önerim sağlıklı ve dengeli bir şekilde zayıflamak!Bunun için lütfen süreç koymayın yeme davranışınızı değiştirmeye odaklanın.
Sağlıkla kalın