Yaygın Kaygı Bozukluğu / Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir ?
Yazar Oğuzhan Genç • 24 Ağustos 2023 • Yorumlar:
Yaygın Kaygı Bozukluğu ortada bir neden yokken sürekli olarak endişe duymak, kötü bir şey olacak hissine kapılmak ve olumsuz senaryoları düşünmekle seyreden kaygı bozukluğu çeşididir. Söz konusu kaygı duygusu, karşılaşılan bir olumsuzluk sonrası oluşan endişe veya korkudan farklıdır.
Her insanın içinde korku ve kaygı duygusu vardır. Karşılaşılan ve istenmeyen olumsuz durumlar sonrasında veya yaşanma ihtimali olan riskli durumlar öncesinde bu duyguların ortaya çıkması doğaldır. Ancak Yaygın Kaygı Bozukluğunda söz konusu kaygı, herhangi bir olumsuzluk olmamasına rağmen hissedilen ve gerçekleşmesi oldukça düşük olumsuz senaryoları konu alan işlev bozucu ve dikkat dağıtıcı bir duygudur.
Yaygın Kaygı Bozukluğu yaşayan kişiler, hemen her konuda kaygılanabilir. Genelde; ilişkiler, sağlık ve maddi konularla ilgili kaygı duyarlar. Halk arasında bilinen adıyla evhamlı tiplerdir.
Yaygın Kaygı Bozukluğu Belirtileri
Kaygı duygusu diğer kaygı bozukluklarına göre daha hafif ancak süreklidir. Bu duygu zaman zaman şiddetlenebilir ancak yaygın kaygı bozukluğunda panik atak yaşamak söz konusu değildir. Belirtiler şöyle sıralanabilir;
-
Herhangi bir neden olmamasına rağmen gergin ve endişeli hissetme
-
Endişe halinin zaman zaman tekrar hissedilmesi
-
Hemen her şeyden kaygı duyma hali
-
Kaygı nedeniyle işlevselliğin bozulması
-
Dikkat dağınıklığı ve odaklanmakta güçlük
-
Huzursuzluk
-
Bedensel ağrılar
-
Mide bulantısı
-
Uyku Problemleri
-
Terleme, sıcak basması
-
Enerjisizlik ve yorgunluk
-
Kaslarda gerginlik
-
Sosyal ilişkilerde bozulma
Yaygın Kaygı Bozukluğu Nedenleri
Psikolojik rahatsızlıkların genelde tek bir nedeni yoktur ve nedenlerinin net olarak bilmek mümkün değildir. Ancak çevresel faktörler, olumsuz yaşam olayları ve özellikle genetik faktörler Yaygın Kaygı Bozukluğunun nedenleri arasında gösterilebilir.
Yaygın Kaygı Bozukluğu Tedavisi
Bu kaygı bozukluğu kişilerin hayatlarında çoğu zaman somut bir olumsuzluğa neden olmadığı ve fark edilmediği için tedavi arayışı diğer kaygı bozukluklarına göre daha düşüktür. Halk arasında Kaygı bozukluğu belirtileri kişilik özelliği gibi düşünülebilir. Ancak bu durum kişilerin hayatlarını kısıtlayan, sürekli olarak temkinli, evhamlı ve kontrollü olmaya sevk eden ve anı yaşamalarına engel olan bir bozukluktur.
Tedavisinde kullanılan psikoterapi yaklaşımları, Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR ve Şema Terapidir. Tedavide amaç, kişilerin yaşam doyumunu arttırmak ve söz konusu sürekli endişe halini azaltıp, günlük işleri kaygılanmadan yapabilir hale getirebilmektedir.