Yaz Aylarında Gebelikte Beslenme

Yazar Fatmagül Yılmaz Öztürk • 29 Temmuz 2024 • Yorumlar:

Yaz aylarında aşırı sıcaklar hepimizin iştah dengesini farklılaştırırken gebe anne adayı için bazen daha zorlayıcı olabiliyor. Daha iyi kalmak için dikkat edilecek beslenme adımları

  1. Ağır yağlı, aşırı baharatlı, tuz oranı yüksek gıdalar tercih etmeyiniz. Öğün atlamadan, protein ihtiyacınızı eksik almamaya özen göstererek yağda kızartma yerine zeytinyağlı veya fırında ya da ızgara tarzında pişmiş gıdalar tercih ediniz.

    Gün içi sıcağın daha yoğun olduğu saatlerde protein kaynağı olarak bitkisel protein kaynağı olan kurubakliyatları tercih etmek daha rahat tüketim sağlayabilir. Yoğurt, peynir tüketimi yine bu açıdan destektir. Ekmek ve tahıllar, ceviz, badem, fındık da protein alımında katkısı olan gıdalardır.

  2. Aşırı sıcaklarda artan su ihtiyacını tam karşılamak için bol su içmeye özen gösterin. Dışarı çıkarken yanınızda mutlaka su bulundurun. Ayran serinlemenize destek olacak bir içecektir. Evde kendiniz yapmayı tercih edin, hazır olanda ilave tuz olduğu için zorunlu olmadıkça tercih etmeyiniz. Gebeliğin ilk günlerinde ve bulantının yoğun olduğu dönemde iseniz vücudunuzun susuz kalmamasına daha çok özen göstermeniz gerekiyor.

  3. Doktorunuzun izin verdiği şekilde, akşam serinliğinde egzersiz yapın

  4. Kolalı ve gazlı içecekler, hazır meyve suları ve bitki çayları gebelik döneminde tüketilmemesi gerekenler arasında olduğunu unutmayınız.

  5. Et, tavuk, balık gibi gıdaların iyi pişmiş olmasına dikkat ediniz Pirincin de pişirme ve saklama koşuluna dikkat etmediğinizde gıda zehirlenmesine yol açacağını unutmayınız. 

  6. Konserve her türlü gıdadan uzak durunuz. 

  7. Yemeklerinize pişirirken eklediğiniz dışında tekrar tuz eklemeyiniz. Doktorunuz aksini belirmediği sürece iyotlu tuz kullanınız. Tuz alımını kısıtlamaya destek olmak için salamura gıdaları tercih etmeyiniz.

  8. Sade maden suyu veya soda içerseniz sodyumu düşük olan markları tercih ediniz.

  9. Tüketim kolaylığı sağlayacaksa öğünleri gün içine yayarak beslenin ama bütün gün aç kalıp akşama çok fazla yemeye çalışmayın.

  10. Çok iyi çiğneyerek midenizin rahat etmesini sağlayın.

  11. Sebze her öğününüze eşlik edebilir; salata, söğüş veya zeytin yağlı olarak sevdiğiniz şekilde tüketimi posa lif alımınıza katkısı olması için önemlidir. Kabızlığı önlemek için destek olacaktır. 

  12. Tatlı tüketimine dikkat edin, gebelik sürecini fazla kilo almadan yönetilmek için destek sağlar. Dengeli beslenme sizi her daim sağlıklı tarafta tutar.

Dyt. Fatmagül ÖZTÜRK

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)