Yaz Aylarında Sıklıkla Tercih Edilen Babetlere Dikkat

Yıllardır insanlar yüksek topuklu ayakkabıların zararlı olduğunu görüp kabul etmeye başladılar.Son yıllarda kullanımı giderek artan babet ayakkabıların zararları konusunda ise toplumda henüz yeterli bilinçlenme oluşmamış durumda.Önemli olan ideal ayakkabıların özelliklerinin bilinmesi ve kişilerin bu yönde kendi ayakları için en ideal ayakkabıları tercih etmesidir. 

Ayaklarımız için ideal olan ayakkabıların özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.İdeal topuk yüksekliği 3-5 cm arasında olmalıdır.Ayağı destekleyen bir iç tabanı ve iç tabanda ayak arkını yani ayağın kavisini destekleyen yükseltisi olmalıdır.Şoku emen ve doğru noktalardan esneyen bir dış tabanı olmalıdır.Ayakkabılarda topuklar olabildiğince geniş yüzeyli olmalıdır.Ayakkabıların önü ve yanları dar olmamalı,parmaklar yanlardan ve üst kısımlardan rahat edebilmelidir.Ayakkabılar ayağın şekline uygun olmalı,ayağa tam oturmalı,özellikle bilek kısmı ayağı tutmalıdır.Sentetik malzemeli ürünler tercih edilmemeli,daha çok gerçek deriden yapılmış ürünler kullanılmaldır.

Babet ayakkabılar ise topuk yüksekliği olmadığından yürüme esnasında tüm yükün ayak topuğuna binmesine neden olurlar.Babet ayakkabıların iç tabanı düzdür ve ayak kavisini desteklemezler. Dış tabanları çok ince ve genellikle sert malzemelerden oluşur bun yüzden yürüme esnasında esneyemezler ve sürtünmeyi azaltamazlar. Babet ayakkabıların ön kısımları genellikle dar olup ayak parmaklarının sıkışmasına ve hareketsiz kalmasına neden olurlar.Ayrıca babet ayakkabılar yanlardan ve üst kısımlardan ayağı yeterince sarıp kavrayamazlar ve ayak bileğine destek olamazlar.

Babet ayakkabılar uzun süreli kullanılırsa yukarıda belirttiğimiz nedenlerden ötürü birçok ayak, ayak bileği ve vücudun diğer bölgelerini etkileyen hastalıklara sebep olabilir.

Topuğa binen yüklenmeden dolayı topuk dikenine neden olabilir.

Plantar fasiit dediğimiz ayak tabanındaki esnekliği sağlayan bağ dokusunun iltihaplanması hatta yırtılmasına neden olabilir.

Ayak kavisini desteklemediğinden uzun kullanımlarda taban çökmesi hatta düz tabanlığa neden olabilir.

Ayak bileğini yeterince desteklemediği için ayak bileğinin burkulma ve yaralanmalarına,özellikle Aşil tendonunun gerilmesine bağlı olarak Aşil tendinitine neden olabilirler.

Ayak parmaklarının sıkışmasına bağlı tırnak batmasına,ayak parmaklarında kirçlenmelere,ayak parmaklarında şekil bozukluğu ve kemik çıkıntılar oluşmasına ve Halluks Valgus olarak adlandırılan ayak başparmak eğriliğine yol açabilirler.

İnce tabanlarından ötürü ayakta nasır gelişmesine neden olabilirler.

Yürüme esnasında topukta daha fazla yüklenmeye neden olduklarından yürüme dengesini bozarlar. Böylelikle açıklanamayan diz,kalça ve bel ağrısına neden olabilirler.Uzun süreli kullanımlarda dizlerde kireçlenmelere dahi sebep olabilirler.

Yaz aylarında kullanımı pratik olan ve estetik olarak güzel görünümlü olan babet ayakkabıları hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerekmez. Babet ayakkabıları içerisine yerleştirilen ortopedik taban destekleri ile kısa süreli periyotlarda kullanabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Mustafa Serkan Zaimoğlu

Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al