Yaz Tatilinde Yeterlilik Hissini Geliştirecek Aile Aktiviteleri

Yazar Gül Sena Kılıç • 13 Mayıs 2024 • Yorumlar:

Özgüven adıyla bilinen yeterlilik hissi birey oluşumuzda, sorumluluklarımızı yönetebilmemizde ve duygularımızı doğru düzenleyebilmemizde çok büyük bir etkiye sahiptir. Sosyal hayatta bir birey olduğunu hisseden, kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilen, şiddetli bir dilden kaçınılmış destekleyici kelimeler duyan çocukların daha yeterli hissettiği görülmektedir. Oyunlar ve çeşitli etkinliklerle de bu hissi destekleyebiliriz. Bu yazıda evde ebeveyn çocuk ilişkinizde kullanabileceğiniz aktivite önerileri yer almaktadır.

Bir başarı kutusu ya da posteri hazırlayabilirsiniz. Yaz boyunca ürettiği çalışmaları burada biriktirmek ya da sergilemek kendi yeteneklerinin gücüne daha çok inanmasını sağlayacak. Yaz boyunca yaptığınız şakaları yazdığınız bir şaka kitabı yapabilirsiniz. Böylece hem neşeli hatıralarınız daha taze kalır hem de üretme duygusunu arttırırız. Bilirsiniz insan beyni geçmişten kötü hatıraları daha net ve detaylı hatırlamaya meyillidir, güzel anıları ise daha silik hatırlarız. Dijital ya da defter üzerine fotoğraflı yaz aktiviteleri günlüğü oluşturabilirsiniz. Buralarda seçim ve hazırlıklarda bol bol sorumluluk verin kendi üretimi olduğunu hissetmeli. Fakat grup olduğunuzu hissettirmek için çalışmaya siz de bir şeyler katmayı unutmayın. Aileniz için ya da sevdikleriniz için birlikte kitap ayrıcı hazırlayabilirsiniz. Böylece ürettiklerinin birçok kişi tarafından beğenildiğini gözlemleyecektir. Büyük puntolarda aile üyelerinin isimlerini yazıp, herkes kendi adını süsleyebilir. Özbenliğe olan ilgiyi arttırmak, özyeterliliği de arttırır. Birbirinize ya da kalabalık gruplardayken iltifat etme oyunu oynayabilirsin. Yaratıcılığı geliştiren, insanın özelliklerini daha detaylı fark ettiren bir oyun olur. Sizi sakinleştiren bir resim çizebilir, böylece duygularınızı düzenleyebilirsiniz. Uzakta bir yakınınıza mektup ya da mail gönderebilirsiniz, hatta ikisini de yapmak süper olur. Sevdiğiniz ve defalarca okuduğunuz bir kitabın masal kahramanları olup evde küçük drama çalışmaları ile yeterlilik hissini epeyce güçlendirebilirsiniz. Şehir kütüphanelerini keşfetmek, kütüphaneden kitap olma sorumluluklarını deneyimletmek kitaplardan destek alabileceğimiz bir başka alan. Tamir ya da yıkama zamanı yapabilirsiniz. Siz kendi tamir ve yıkama çalışmalarınızı yaparken o da kendi oyuncaklarını yıkayıp tamir etmeyi deneyimleyebilir. Aile öykünüzü, anne babalar olarak nasıl tanıştığınızı, nasıl evlendiğinizi, onu nasıl büyüttüğünüzü anlatmak çocuklardaki bağlanma duygusunu pozitif yönde etkilemektedir. Bağlanma ilişkilerimizin ilk taşı, sosyalliğimizdeki yeterlilik hissimizin büyük bir gelişimsel parçasıdır. Bazen içimizdeki duygular çok güçlü olur ve yönetemeyiz. Burada birlikte duygu yogası yapabilirsiniz. Duygusal hislerimiz ile dokunsal hislerimiz de sürekli temas halindedir. Olduğumuz yer rahat olduğunda daha ferah ve düzenli hissederken, bir şeyler bizi sıkıştırdığında duygusal olarak da sıkılırız. Yani dokunsal hislerle duygusal hisleri sakinleştirebilmek için, dokun ve hisset oyununu oynayabilirsiniz.

Bir sonraki yeni yıl yeni bir sınıf… Yeni sınıfında kendisini tanıtması için ben nasıl biriyim sunumu hazırlığı yapabilirsiniz. Yeni dönemde yeni heyecanlar sizi bekliyor olacak, sağlıcakla kalın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)