Yeme Bozukluklarından: Ortoreksiya Nervoza
Yazar Gülsüm Kınalı • Diyetisyen • 8 Temmuz 2021 • Yorumlar:
İlk kez 1997’de Steve Bratman tarafından Anoreksiya nervozayı çeşitlendirmek üzere tanımlanmıştır. Başka türlü adlandırılamayan yeme bozukluklarında bireyler DSM-5 te tanımlanan kriterleri göstermez. Ancak yine de yeme davranış bozukluğu olarak tanımlanmasını gerektiren beslenme alışkanlıkları vardır.
Ortoreksiya Nervoza Tanımı
Ortoreksiya nervoza ‘sağlıklı bir beslenme takıntısı’ olarak adlandırılan bir yeme bozukluğudur. Takıntılı bir şekilde birey saf ve sağlıklı besinlerle beslenmeye odaklanır. Bu bireylerde önemli olan yemeğin lezzeti değil kalitesidir. Ortoreksiyada kişinin amacı zayıflamak değildir. Zaten bu bireyler kendilerini kilolu hissetmezler. Tek amaçları sağlıklı beslenmek, en iyi diyeti yapmak ve bunun üzerine aşırı düşünmeleridir.
Ortoreksiya nervoza genellikle beslenme düzeninden tek bir besin grubunun çıkarılmasıyla başlar ve zamanla birçok besin grubu da diyetten çıkarılır. Bu durum ciddi sağlık sorunları ve vitamin-mineral eksiklerine yol açabilir.
Ortoreksiye Nervoza Belirtileri
-
Birtakım yiyeceklere karşı sağlığını olumsuz etkileyeceğine dair bir korku ve tepki oluşturmak
-
Zamanının büyük bir bölümünü yiyecekleri ve ne yiyeceğini düşünerek geçirmek
-
Besin tercihi, alışverişi ve hazırlanması konusunda aşırı sorgulayıcı bir şekilde davranış göstermek
-
Sağlıklı beslenemeyeceğini düşündüğü sosyal ortamlardan uzak durmak
-
Başka insanları beslenme alışkanlıklarından dolayı yargılamak
-
Bazı besin gruplarından tamamen uzak durup bunları sağlıksız ,kötü olarak sınıflandırmak
Kimler Risk Altında
Ortoreksiya nervoza her bireyde ortaya çıkabilse de özellikle bazı bireylerde daha sık görülür. Kronik kaygı bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk tanısı konulanlarda ve aşırı mükemmelliyetçi bireylerde daha sık görülebilir. Bazı obezite tedavisi geçiren bireylerde de bu durum oluşabilir.
Tedavisi
Kişi mutlaka beslenme uzmanı ve psikiyatrist kombinasyonuyla tedavi edilmelidir .Buradaki hedef sağlıklı beslenmeyi kişinin bedenine ve zihnine zarar vermeden sürdürebilmesini sağlamaktır.
Sağlıkla kalın..