Yeni Anne Olmuş Kadınlarda Takıntı
Yazar Ümit Yener • 1 Kasım 2024 • Yorumlar:
Gün içerisinde zihinden istemsiz bir şekilde binlerce otomatik düşünce geçer. Peki hangileri bilince çıkar ve fark edilir. Kişi neyde hassassa, neyden rahatsızsa onlar!
Takıntı yani obsesyon istenmeyen, sıkıntı veren düşünce, dürtü ya da imge yani görüntüdür.
Örneğin gerçekten dindar bir insana dini konularda yasak bir düşünce gelmesi, yasaklarla yetiştirilmiş bir insana cinsel içerikli görüntü ya da dürtü gelmesi gibi bir ebeveyne de “çocuğuma zarar verir miyim” türü düşünceler gelebilir.
Problem, zihne bu düşüncelerin gelmesi değil, düşünceye aşırı önem verilmesi, kale alınmasıdır. Kale alındığı zaman takıntıya dönüşür, görmezden gelmek de misliyle artırır, bir önceki makalede belirtmiştim.
Peki neden herkese farklı takıntılar gelir? Kişi neyde hassassa onlar! Gerçekten dindar bir insan dinsel; gerçekten muhafazakâr olmaya çalışan insan, cinsel/dinsel konularda; bir ebeveyn de çocukları konusunda çok hassastır. Hele ki kişinin ebeveyn olmadan önce başka konularda takıntıları varsa doğum bir tetikleyicidir ve bebeği konusunda da takıntılarının eklenmesi şaşırtıcı değildir.
Yeni anne olmuş biri şöyle düşünebilir, “bu düşünce aklıma geliyorsa ben iyi bir anne değilim” diyebilir. Ahlak, düşünce ve duygular üzerinden değil davranışlar üzerinden değerlendirilir.
Bebeğine zarar verme obsesyonu olan bir annenin bebeğine yaklaşmaktan kaçınması annelik görevlerini yerine getirmesini engeller yani ailesel işlevselliğini bozar.
Tetikleyen ortamlardan kaçınması korkusunu besler, obsesyonlarını güçlendirir. Bebeğinin bakımını yapmaktan, altını değiştirmekten kaçınması sırf bu korkusu yüzünden yanında birini bulundurması, kaygısını azaltmak için dua etmesi, obsesyonlarını besler. Duayı tabii ki edebilirsiniz ama altındaki motivasyona bakın. Örneğin dua etmezsem çocuğuma kötü bir şey olacak düşüncesi geldiği anda dua etmeyi bırakın.
Son olarak takıntıları radyo cızırtıları gibi düşünün, arada cızırdar ama radyo çalmaya devam eder.
Sevgiler…
Ümit YENER
Psikolog