Yeni Hayatlar - Yeni Yaşamlar

Yazar Necdet DericiGenel Cerrah • 16 Ekim 2018 • Yorumlar:

Alınan enerjinin tüketilen enerjiden fazla olmasına bağlı vücudumuzda aşırı yağ birikmektedir.Bu yağ birikimi sonucunda sağlığımızı bozan hastalıklar kompleksini obezite olarak adlandırmaktayız.

Obezite ya da fazla kilolu olmayı nasıl tanımlayabiliriz ?

Normal insanlar da vücut kitle indeksi 24'ün altındadır. 24-30 arası fazla kilolu, 30-40 arası obezite ,40-50 arası süper obez, 50'nin üstü morbid obez olarak adlandırılmaktadır.

Kesinlikle obezite artık çağımızın hastalığıdır ve giderek hızlı bu şekilde artmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre toplumun % 15 'i obezite ve %25 'i de şeker hastalığından müzdariptirler. Obezitenin artışını en iyi genç nüfusta ki şişmanlık ve obezite artışından da anlayabiliriz.

Peki obezite ve obeztide ki bu artış neden olmaktadır.?

Obezitenin gelişmesinde genetik nedenler kadar hipotiroidi gibi metabolik hastalıklar, artan şehirleşme, transpartosyon ve teknolojinin getirdiği sedanter iş hayatına bağlı artan fiziksel inaktiviteler rol almaktadır.

    Obezite gerçekten ciddi bir sağlık sorunu mudur ?

    Obezite sadece şişmanlık değil getiriği yandaş hastalıklarla hayatımızı alt üst eden ve ömrümüzü kısaltan bir hastalıklar kompleksidir. Hayat kalitemizi son derece etkilemektedir.

    Obezite ne tür yandaş hastalıklara neden olmaktadır ?

    Şeker hastalığı, uyku apnesi, hipertansiyon,hiperlipidemi, depresyon, eklem ve cilt hastalıkları gibi ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

    Şeker hastalığı; nöropati, kalp damar hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları, gözde bozulma, bacaklarda yara ve amputasyonlara kadar hayat kalitemizi bozan ve ömrümüzü kısaltan ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

    Peki bu kadar ciddi bir sağlık sorunu olan obezite ve şeker hastalığını önlemenin yolları var mıdır ?

    Elbette,öncelikle obezitenin oluşmasını önleyici tedbirler alınmaktadır. Bu ilk başta bireysel olarak ailelerin çocuklara yaklaşımı ile başlamaktadır. Beslenmeleri dengeli olmalı ve fiziksel aktivitelere katılımları sağlanmalıdır.

    Günümüzde insanlar düzenli egzersizler,yürüyüş, yüzme gibi aktiviteleri sadece kilo vermek için yapmamalı sağlıklı yaşamak için günlük yaşantımızın bir parçası haline getirmelidirler.

    Bunun dışında sosyal projeler üretmeli, toplumsal düzenlemeler yapılmalıdır. Tüm çocukların erken yaşlarda gidebileceği yüzme havuzları, herkesin egzersiz yapabileceği spor salonları ve yürüyebileceği parklar arttırılmalıdır.

   Medya da obeziteyle ilgili bilinçlendirici haberler ve projeler arttırılmalıdır.

    Herşeye rağmen insanlar belli bir kitleye ulaştımı beden kitle indeksleri 34-35 lerin üzerine çıktığında gerçekten cerrahi girişim yapmadan geri dönüşüm mümkün olmamaktadır.

    Obezite ve şeker hastalıkları cerrahi ameliyatlarla da tedavi edilebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)