Yeni Yıl…
Yazar Elvan Çavdaroğlu • Psikolog • 7 Ocak 2021 • Yorumlar:
Hayatınızdaki başlangıçları bir düşünün. Doğduğunuz zaman ailenizdeki heyecanı, okula başladığınız ilk anı, ilk aşkınızı, ilk şehir dışı yolculuğunuzu… Bu başlangıçların yeri hep ayrıdır bizde.
Peki ya yeni şeyler ? Bayramdan önceki gece yeni kıyafetlerimizi özenle yatağımızın yanına koymadık mı, ya da kokulu silgimiz çabuk bitmesin diye az hata yapmaya çalışmadık mı, arkadaşlarımıza ‘baaak annem/ babam bana ne aldı’ deyip ışıkları yanan spor ayakkabılarımızı göstermedik mi ? Pazar günleri banyosunu yapıp ‘Şahane Pazar’ı izleyen nesile de selam olsun buradan.
En önemli kararları hep böyle anlarda veririz. Pazartesi günleri diyete başlar, doğum günlerinde en çok istediğimiz şeyi dileyerek mumları üfler, yeni yılda yeni kararlar alırız. Başlamak için büyük bir sebebe, devamının gelmesi için de bu güce ihtiyaç duyarız.
Oysaki Robert Collier başarıyı, belirli bir konu üzerinde her gün hiç bıkmadan atılan küçük adımların toplamı olarak ifade eder. Büyük hedefler, büyük hayaller hayal kırıklığına, kendinizi sürekli başarısız ya da yetersiz hissetmenize de sebep olabilir.
‘Yeni yıl size sağlık, mutluluk, huzur, aşk… getirsin.’ Yılbaşı akşamı bu gibi sözleri çok duyarız. Aslında iyi niyetle söylenen bu söz, küçükken ayağımızı masaya çarpınca annemizin ‘kaka masa’ deyip masayı dövmesine benzer. Masanın da zamanın da yapabileceği bir şey yok. Yeni yılın bir öncekinden farklı geçmesini sağlayacak olan sizin duygularınız, düşünceleriniz, davranışlarınız…
Geçmişe sünger çekmek aynı hataları tekrar yapmanıza sebep olabilir. Yaşadığınız olaylardan çıkardığınız dersleri, kısa ve uzun vadede hedeflerinizi, size iyi gelen insanları, unutmak istemediğiniz anları, yapmaktan keyif aldığınız aktiviteleri, olumlu – pek de olumlu olmayan duygularınızı, anlamlı – anlamsız düşüncelerinizi, amacına yönelik – amaçsız davranışlarınızı da heybenize koyun; yeni yıl hediyeniz kendiniz olun.