Yenidoğan Bebeğin İlk Banyosu Ne Zaman Olmalı?
Yazar Selda Öztürk • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 26 Ocak 2021 • Yorumlar:
Bebeklerin ilk banyo yaptırma zamanı son birkaç yıl içinde değişmiştir.Dünya Sağlık Örgütü ilk banyoyu yaptırmak için doğumdan 24 saat geçmesi gerektiğini bildirmiştir..
Doğumdan sonra erken dönemde yapılan banyo bebeğin üşümesine,vücut ısısının düşmesine,verilen stres nedeniyle kan şekerinin düşmesine neden olabilir.Bebeğin erken dönemde anne ile ten-tene temas kurmasını,erken emzirmeye başlanmasını geciktirebilir.Ayrıca bebeklerin cildi verniks kazeoza denilen peynirimsi bir maddeyle kaplıdır.Bu madde hem bebeğin cildini nemlendirir hem de bu maddenin anti-bakteriyel özelliği vardır ki erken dönemde yaptırılan banyo bu faydalı maddeyi uzaklaştırır.
Ancak HIV,hepatit virüsü,SARS-CoV-2 virüs enfeksiyonu olan annelerin bebekleri aile bireylerine ve sağlık çalışanlarına bulaşma riskini azaltmak için erken dönemde banyo yaptırılabilir.
Yenidoğan bebeklerin ilk banyosu göbek kordonunun ıslanmaması için kordon düşene kadar sünger banyosu dediğimiz ıslak nemli bir bez veya sünger ile vücutları silinerek yapılmalıdır.Göbek kordonunun ıslanması hem geç düşmesine hemde enfeksiyon gelişmesine neden olabilir.
Yenidoğanlara küvet banyosu dediğimiz suya batırılarak veya su dökülerek yapılan banyo ancak göbek düştükten,iyileştikten sonra yapılır.Ayrıca bebeğiniz küvet banyosundan hoşlanmadıysa,tedirgin olduysa bir kaç hafta daha sünger banyosuna devam edip sonra tekrar küvet banyosunu deneyebilirsiniz.
Bebeklere haftada üç kez banyo yaptırmak yeterlidir,aksi halde hassas ciltleri çok kuruyabilir.
Bebeğinizi yıkamadan önce gerekli tüm malzemeleri mutlaka hazırlamanız gerekir.Bebeğinizin üşümemesi için banyo yaptırdığınız ortam ısısı 22-25 derece olmalıdır.Bebeklere banyo yaptırırken banyo suyunun sıcaklık derecesi de önemlidir. Bebekler için ideal suyun sıcaklık derecesi 37 derece olmalıdır.Bunu termometre ile ölçebileceğiniz gibi dirseğinizi suya sokarak tespit edebilirsiniz.
Ayrıca bebeğinizi yıkarken ilk önce vücudunu yıkayıp daha sonra baş bölgesini yıkamanız gerekir.Çünkü baş bölgesinden ısı kaybı daha çabuk olur.Banyo öncesi bebeğin çok fazla beslenmesi onun banyo sırasında kusmasına sebep olabilir ancak çok aç olmasıda banyo sırasında huzursuzlanmasına sebep olabilir. En ideali beslendikten 1 saat sonra olmasıdır.Bebeğin banyo saatini huzurlu bir anına denk getirmek gerekir ki banyodan keyif alsın.Tabii ki daha rahat uyuması için akşam uykusuna geçmeden öncede olabilir ki banyo,kısa bir masaj, beslenme daha iyi bir gece uyku geçirmesine yardımcı olur.
Banyo süresinin 5-10 dakika olması idealdir ancak büyüdükçe çok keyif alırsa 15 dakikaya uzatılabilir.Banyo sonrasında bebeğinizin cildinin kurumasını önlemek için bebeğin cildinin uygun bir nemlendirici ile nemlendirilmesinde fayda vardır.