Yenidoğan Bebekte Diş
Yazar Banu İnce • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 30 Haziran 2017 • Yorumlar:
Doğumda bebeğin ağzında görülen dişlere NATAL DİŞ, doğumdan sonra ilk 30 gün’de görülen dişlere NEONATAL DİŞ denir.
Yaklaşık her 1000 doğumdan birinde görülebilmektedir. Natal ve Neonatal dişlerin %90’ı erken çıkmış süt dişleri, %10 uda fazlalık oluşmuş dişlerdir. Etiyoloji’si yani nedeni tam olarak aydınlatılamamıştır. En sık alt santral kesici dişler olarak karşımıza çıkar. Natal ve Neonatal dişler çoğunlukla izole olarak görülebilmekle birlikte herhangi bir sendromun parçasıda olabilir, o yüzden bu dişler saptandığında sendromlar açısından bebek ayrıntılı olarak değerlendirilir.
Eğer ki muayenesinde erken gelen süt dişi olarak değerlendirilmişse bebekte herhangi bir rahatsızlık yaratmıyorsa, emmesini etkilemiyorsa diş sallanmıyor, diş kökü yerinden hareket ettirilemiyorsa olduğu gibi bırakılıp takip edilir.
Ancak diş kökü çok hareketli, diş sallanıyor ve emmeyi etkiliyor ve bebeğe huzursuzluk veriyorsa solunum yollarına aspirasyon riski ve dil yaralanma riski nedeni ile mutlaka çekilmelidir.
Eğer ki diş fazlalık diş olarak değerlendirilmişse asemptomatik olsa bile mutlaka çekilmelidir. Diş çekimi öncesi bebeklerin kanama bozukluğu açısından Pediatri uzmanı tarafından taraması yapılır.
Sonrasında uygun ise çocuk diş hekimine yani Pedodonti uzman hekimine yönlendirilir.